Nieuwe baan? Voorkom de standaard blunders

older

Nieuwe baan? Voorkom de standaard blunders

Nieuwe baan, nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Niet gek dat je nogal nerveus bent tijdens zo’n eerste werkweek. En als het je lukt om de eerste vijf dagen door te komen zonder onderstaande blunders te maken, mag je vast blijven.

1. Jezelf niet voorstellen aan je collega’sMisschien ben je verlegen of overdonderd door alle nieuwe gezichten, maar je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Jezelf voorstellen is dus een must. En toon interesse in je nieuwe collega’s, je zult zien dat je daar later profijt van hebt. Bovendien is het wel zo gezellig.

2. Denken dat je alles al weetWees realistisch in je verwachtingen. Erken dat sommige zaken onbekend en ongemakkelijk zijn, dan wordt het na een tijdje alleen maar makkelijker. Nogal logisch dat je moet wennen aan een nieuwe organisatie en de gang van zaken. Het ergste wat je kunt doen is doen alsof je iets weet, terwijl je eigenlijk geen idee hebt. Je maakt het jezelf zo onnodig lastig.

3. Geen vragen stellenHet is normaal dat je hoofd tijdens een eerste week bomvol onbeantwoorde vragen zit. Om dingen duidelijk te krijgen, is het belangrijk dat je al die vragen stelt – ja, ook als je het idee hebt dat je collega’s jou als een last ervaren. Iedereen moet het een keer leren en juist die eerste week is daarvoor hét moment. Anders weet je na een paar maanden nog steeds niet wat je precies aan het doen bent.

4. Teveel praten over je oude baanTijdens een eerste date is het not done om het steeds over je ex te hebben, en op werkgebied geldt eigenlijk precies hetzelfde. Praten over je oude werk is gevaarlijk: andere mensen vinden het saai of, erger nog, ze vinden je arrogant. Beter kun je maar helemaal niet uit jezelf over je vorige baan beginnen, maar wachten tot mensen ernaar vragen.

5. Teveel belovenNatuurlijk wil je als kersverse werknemer je collega’s een beetje imponeren en laten zien hoe goed en leuk je wel niet bent. Maar je moet niet onderschatten dat het best veel tijd en energie kost om in je nieuwe rol te komen. Schep dus realistische verwachtingen bij je manager wanneer hij/zij je vraagt naar je doelen. Dan kun je je echt ambitieuze plannen delen als je helemaal gewend bent aan je nieuwe job.

6. Oeps, underdressed!Behalve als je in de mode-industrie werkt, zal je nieuwe baas waarschijnlijk meer gericht zijn op je skills dan op je outfit. Kijk van tevoren welke dresscode de organisatie hanteert. Als iedereen gekleed gaat in een net pak of mantelpakje en jij komt binnen in jeans en T-shirt, staat dat niet bijster professioneel. Croptops, diepe decolletés en te korte jurkjes kun je sowieso beter achterwege laten.

Bron: Marie Claire UK