Yeliz' hotspots: koffieleuten doe je hier

Koffie, ik kan er een boek over schrijven. En dan niet over de bonen, de plantages of het roosteren ervan, maar vooral waar je ze het allerlekkerst dr

Yeliz' hotspots: koffieleuten doe je hier

Koffie, ik kan er een boek over schrijven. En dan niet over de bonen, de plantages of het roosteren ervan, maar vooral waar je ze het allerlekkerst drinkt. Ik ben namelijk een koffiespothopper. Ik vul elk weekend met verschillende koffietentjes bezoeken en als ik met vriendinnen afspreek roep ik direct ‘Leuk! Zullen we dan bij dat ene nieuwe koffietentje afspreken?’ Sommigen snappen dat koffietentengehop niet. Als iets goed is, why change? Ik maak er juist een hobby van. In een nieuwe stad ga ik altijd eerst op zoek naar de leukste en vooral beste koffiehotspots. M’n vriend drinkt helemaal geen koffie (HOE dan?) maar hobbelt altijd lief achter mij aan bij een bezoek aan het zoveelste koffietentje. Echte liefde bestaat dus.

Ik zie m’n koffie het liefst in een grote kom, warm (niet lauw!) en met zacht opgeklopte melk. Een mooi vormpje in de melkschuimlaag is een extra pluspunt. En als er ook nog iets lekkers naast ligt ben ik helemaal gelukkig. Waar ik niet gelukkig van word is cacao; met stip de irritantste en meest onnodige toevoeging op je koffie.Hier vind je koffie (volgens mij, maar wie ben ik) op z’n best:

Coffee Concepts, AmsterdamHuiskamer meets werkplek meets koffiebar. Bij Coffee Concepts voel je je direct thuis. Drie leuke meiden serveren je koffie in een modisch en warm interieur. Neem je laptop mee, want Coffee Concepts is ook een uiterst fijne werkplek.

Blackbird Vintage, UtrechtNaast een goed bakkie koffie koop je hier ook direct een vintage fiets of vintage meubilair. Wees dus gewaarschuwd. Je komt voor koffie en loopt de deur uit met een fiets. Ik spreek uit ervaring.

Scandinavian Embassy, AmsterdamIk kan er ’s ochtends zowaar naartoe rollen, dus ik zit er vaak. Heel vaak. Hipsterige dudes met baarden en witte shirts bereiden je koffie met veel plezier; de melk voor in je koffie staat in pannetjes op het vuur. Hier is koffiezetten een kunst.

Bairro Alto, NijmegenIn mijn hometown Nijmegen ben ik altijd bij Bairro Alto te vinden. Vooral omdat het er gezellig is en ze ook fantas-tische taarten serveren. De worteltaart is nergens zo lekker als hier, en dat is overigens nog een guilty pleasure. De jong eigenaresse Marleen won dit jaar dé latte art wedstrijd van het zuiden. Dat belooft koffie met een kunstig randje.

Vinnies Deli, AmsterdamVinnies heeft er een nieuwe vestiging bij, in het hart van het centrum van Amsterdam op de Nieuwezijds Kolk. Het terrasje is minuscuul, maar o zo leuk, want vanaf hier bekijk je rustig de voorbijtrekkende mensen en de drukte in de Amsterdamse straten.

Hopper, RotterdamJe hebt er keuze uit diverse soorten filterkoffie, er is een groot terras en ze bakken er ook nog verse broodjes en cakes. Geen verdere uitleg nodig.

Beeld 1: Coffee ConceptsBeeld 2: Bairro Alto