Hoe vind je werk via social media?

Hoe word je wél uitgenodigd op gesprek voor al die leuke banen? Psssst: misschien kun je wel een social media imago boost gebruiken. Wij vroegen loopb

Hoe word je wél uitgenodigd op gesprek voor al die leuke banen? Psssst: misschien kun je wel een social media imago boost gebruiken. Wij vroegen loopbaandeskundige Aaltje Vincent naar haar tips.

Do’s

LinkedIn

  1. In een paar seconden moet het duidelijk zijn wat jij te bieden hebt. Schrijf een beknopte samenvatting waarin staat wie jij bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn. Een goed profiel vormt de basis. Wees concreet en werk met cijfers of percentages als dat kan. Wil je weten of je alles op orde hebt? Hou je profiel naast de checklist van Aaltje.
  2. Zorg voor de juiste trefwoorden. Ben jij journalist en schrijf jij graag over werk en vrouwen, zorg dan dat deze trefwoorden regelmatig terug komen in je profiel. Op deze manier kom je hoger in de zoekresultaten te staan waardoor werkgevers je makkelijker vinden.
  3. Zorg voor connecties met mensen uit je vak. Bij LinkedIn is het normaal om een vakgenoot toe te voegen die jij nog niet kent. Als online redacteur kun je gerust de persoon met dezelfde functie van een ander magazine toevoegen. Deel ervaringen!
  4. Wees actief op je startpagina. De startpagina is het kloppend hart van LinkedIn. Heeft een connectie een nieuwe baan? Feliciteer hem of like (‘interesse’ in LinkedIn-taal) het bericht.
  5. De eerste indruk is belangrijk en je moet snel kunnen zien wat iemand voor persoon is. Een professionele foto is dus essentieel. Dus liever geen vakantiefoto op een zonnig terras (inclusief cocktail) in de Turkse zon, maar een neutrale foto in sollicitatiekleding. Een blouse met een blazer is bijvoorbeeld perfect. Het ligt er natuurlijk wel aan in welk vakgebied je werkzaam bent.

Facebook
Scherm je Facebook-profiel af. Dat kun je regelen bij ‘Instellingen’. Zo kan een werkgever niet bij je privé-foto’s. Tenzij je juist wilt opvallen met je bruisende sociale leven, voor een baan in de pr of als party-organisator bijvoorbeeld.

Google
Het is algemeen bekend dat werkgevers naar je gaan googelen, dus google jezelf regelmatig, dan weet je meteen wat anderen te zien krijgen. Ben je niet blij met een zoekresultaat? Sinds juni 2014 is het mogelijk Google te vragen verwijzingen naar sites te verwijderen, bijvoorbeeld omdat er incorrecte of schadelijke informatie (lees: een dronken jaarclubverslag met foto’s) over jou in opduikt. Al 4000 mensen hebben tot nu toe zo’n verzoek gedaan.

Dont’s

Twitter en Facebook
Een open deur, maar je moest eens weten hoe vaak recruiters het tegenkomen. Tweets als: ‘Nog maar een sollicitatiebrief gestuurd, hopelijk heb ik nu wel een keer geluk’ of ‘Zo’n saaie dag op kantoor, ben echt toe aan weekend’. Niemand wil zo’n zeurkous op gesprek laten komen.

LinkedIn
Laat je profiel niet verwateren. Niets staat zo onprofessioneel als een verouderd cv. Houd alle werkervaring goed bij en blijf connecties maken. Ook als je al een baan gevonden hebt, want je weet maar nooit wanneer je weer een baan zoekt.

Laatste nieuws