6 tips voor minder stress op het werk

Het is maandag, de nieuwe werkweek is weer begonnen. Je bent net een uurtje op kantoor – overladen met e-mails en je hebt twee vergaderingen voor de b

6 tips voor minder stress op het werk

Time to relax.

Het is maandag, de nieuwe werkweek is weer begonnen. Je bent net een uurtje op kantoor – overladen met e-mails en je hebt twee vergaderingen voor de boeg. Ondertussen moet je die ene lunchafspraak nog cancellen en hijgt er ook nog een deadline in je nek. Kortom: even stressen dus.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van het verzuim het gevolg is van een te hoge werkdruk. Herkenbaar?  Met deze zes tips behoort stress straks tot het verleden.

1 Organiseer je werkOverladen met werk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Zorg ervoor dat je overzicht creëert. Stel de drie meest urgente en belangrijke punten op en zorg dat je die in ieder geval af krijgt vandaag. Minder belangrijke zaken kunnen ook later nog.

2 Durf nee te zeggenVraagt je liefste collega je om hulp, maar kom je zelf om in het werk? Durf dan toch nee te zeggen. Je kunt maar zoveel doen in één dag en daarin zijn jou eigen taken het belangrijkst.

3 Praat met collega’sGedeeld leed is half leed, klinkt het gezegde. Dat geldt ook voor jou werkstress. Even je hart luchten bij een collega kan al voor veel opluchting zorgen. Wie weet heeft zij toevallig dé oplossing voor je. Zie je echt door de bomen het bos niet meer? Ga dan in gesprek met je baas. Die weet immers alles van een hoge werkdruk af en zal je ongetwijfeld helpen.

4 Las een pauze inRegelmatig een pauze inlassen voor wat ontspanning is essentieel om even op adem te komen. Zorg ervoor dat je tijdens je lunchpauze ook even naar buiten gaat. Een korte wandeling (bij voorkeur in het park) kan al wonderen doen.

5 Ga sportenHoewel je na een lange werkdag misschien niet echt zit te wachten op een bezoekje aan  de sportschool, is dit toch een absolute aanrader. Niet alleen kun je even alles van je af gooien en je frustraties uiten tijdens die ene boksles (beter daar dan op je baas), ook komt tijdens het sporten het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter gaat voelen.

6 RelaxHoewel vrouwen veel dingen tegelijk kunnen zijn ze geen superhumans.  Doe wat je kan en zet wat je niet kan ’s avonds van je af. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen op zondagavond het slechtst slapen, uit stress voor de nieuwe werkweek. Beperk dit door te relaxen en op tijd naar bed te gaan. Morgen weer een nieuwe dag.