Anouk Yve: het online split personality syndroom

Geen onvertogen woord over de wondere wereld van de megabytes. De komst van internet heeft ons leven vergemakkelijkt. Toch is er een keerzijde van onl

Anouk Yve: het online split personality syndroom

Als rasechte online specialist geen onvertogen woord over de wondere wereld van de megabytes. Laten we wel wezen, de komst van internet heeft ons leven nou eenmaal een stuk kleurrijker en makkelijker gemaakt. Toch zie ik ook een keerzijde van de medaille.

Met de komst van internet lijkt het wel of we er gratis een nieuwe welvaartsziekte bij hebben gekregen: het ‘online split personality syndroom’. Want vanachter je laptop is het makkelijk om een compleet nieuw imago op te bouwen. Upload een foto die je gevonden hebt van een fotogeniek gerecht op Instagram en iedereen denkt dat je de nieuwe masterchef herself bent. Start een blog, doe dat wat werkt voor het publiek, creëer een schijnwereld en de pageviews vliegen je om de oren. En dan zwijgen we nog maar even over de Facebook -‘kijk mij eens een cool leven hebben’- show.

Je zult er versteld van staan hoeveel bloggers van het scherm afspatten omdat ze zó interessant lijken, terwijl ze in het ‘echte leven’ grijze muizen blijken te zijn. Of van al die kennissen die zwemmen in de social media vrienden, maar er aan eenzaamheid onderdoor gaan. En toegegeven, die Instagram anekdote over die masterchef waar ik het eerder over had, gaat gewoon over mijzelf.

Persoonlijk denk ik dat genezing van deze epidemie alleen kan in een wereld waarin we ons online imago niet al te serieus nemen. Door onze focus weer (of meer) te leggen op dingen die echt en tastbaar zijn, bijvoorbeeld. Misschien herinneren we ons dan weer dat we al die online opsmuk niet nodig hebben en komen we stapje voor stapje uit bij ons échte zelf. Daar zou de wereld pas van opknappen.

Meer van dit? Bezoek mijn blog anoukyve.creatorsofdesire.com

Trui: AcneBroek: H&MLaarsjes: Theyskens Theory

Anouk Bos (29) is oprichtster van creatorsofdesire.com, een online bloggers collectief waarop ze 10 invloedrijke modeblogs exclusief uitgeeft. Haar website trekt maandelijks meer dan 200.000 bezoekers. Daarnaast adviseert zij bedrijven en merken over hun online blogstrategie. Anouk woont samen met haar vriend, profvoetballer Jos Hooiveld, in Engeland.

Lees nog meer blogs van Anouk Yve >