Career Issues by Pauline Bee: ASMR – fluisterstemmetjes op YouTube

Pauline Bee (28) blogt wekelijks over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Ditmaal: alles over ASMR.

Lees ook

Ik luister sinds kort naar fluisterstemmetjes op YouTube. Ik heb namelijk ontdekt dat je na een supergestreste werkdag in een ultieme staat van ontspanning kunt komen door naar deze stemmetjes te luisteren.

ASMR-ervaring

En niet alleen ik, maar de hele wereld lijkt en masse deze fluisterstemmetjes op YouTube te hebben ontdekt. Inmiddels is het zelfs zo dat sommige video’s miljoenen keer zijn bekeken en dus rond kunnen komen van het fluisteren. Na wat googlen kwam ik erachter dat bij het beluisteren van deze video’s sprake is van een zogenaamde ‘ASMR-ervaring’: Autonomous Sensory Meridian Response, een niet-wetenschappelijk bewezen fenomeen waarin je, als gevolg van zachte stemmen en geluidjes, tintelingen krijgt in en rond je hoofd (best weird) waarna een staat van ontspanning kan worden bereikt. Niet iedereen kan een dergelijke ASMR-ervaring meemaken, maar mocht je een keer bijna in slaap zijn gevallen tijdens een telefoongesprek met een fijne stem dan heb je zeer waarschijnlijk ASMR-potentie.

GentleWhispering

YouTube-fluisteraars du moment als GentleWhispering, TheOneLillium en ASMRrequests bedenken de meest lachwekkende scenario’s voor hun honderdduizenden trouwe ASMR-followers: zo is ‘GentleWhispering’ (in het echt een in Amerika wonende Russin genaamd Maria) afwisselend make up-artist, tasjesverkoopster of kerstboomversierster die in elke video uren voorbereiding stopt. Ze kan zelfs 20 minuten vollullen als handdoekvouwer (!) (momenteel mijn favoriet, na het kijken kun je handdoeken vouwen als een pro):

Let op! Beluister onderstaande video’s met oordopjes in en bij voorkeur niet op je werk. Want: het risico bestaat dat je in slaap valt. 

TheOneLillium

Opvallend genoeg zijn de meest populaire fluisteraars knappe vrouwen, zoals TheOneLillium. Waarschijnlijk de reden dat fluisteraars zoveel followers (lees: creepy mannetjes) hebben. Deze video is niet alleen daar een goed voorbeeld van, maar ook van de apparatuur waarin fluisteraars investeren zoals een 3D-microfoon waardoor het lijkt alsof TheOneLillium in je hoofd zit:

Space Travel Agent

En last but not least ‘ASMRrequests’ die in de volgende Space Travel Agent video een Star Trek-achtig decor heeft gebouwd. Daarnaast passeren termen als ’two best inner solar deals’, ‘underwater hotels’ en ‘glisa five eighty one G, 22 light years’ de revue. Stiekem verdenk ik haar ervan dat ze ASMR slechts ziet als een tussentijdse carrièrestap naar een hoofdrol in een sci-fi kaskraker:

 

Laatste nieuws

Zie ook