Rock je werkdag! De ideale break

Bij hard werken hoort relaxen tot de max. Rock je werkdag én je vrije tijd: hoe creëer jij je ideale break, deel 2.

Rock je werkdag! De ideale break

Work hard, play hard. Bij hard werken hoort relaxen tot de max en daar zijn vakanties uitermate geschikt voor. Maar écht vakantie vieren is nog een hele kunst. In drie delen geven we je dé tips voor jouw ideale break. Rock je werkdag én je vrije tijd: zo creëer jij je ideale break, deel 2.

  • get shortie

Tot voor kort was nog weinig bekend over de gewenste duur van een vakantie en er bestaat nog steeds wel wat onenigheid over. Volgens Jessica de Bloom is het niet slim drie weken op vakantie te gaan en de rest van het jaar (bijna) niet. In haar proefschrift raadt ze aan eens per jaar langer dan acht dagen op vakantie te gaan, omdat er bij acht dagen een piek is in welbevinden. Die moet je dus sowieso meepakken. Maar ga niet te lang. Houd genoeg dagen over en organiseer de rest van het jaar meerdere kortere tripjes, om je stresslevel tussendoor te verlagen. Het langetermijneffect van een vakantie duurt maximaal twee weken, ongeacht de lengte van je vakantie. Op deze manier heb je bovendien veel vaker voor- en napret.

  • regel een piek

De napret – die kleine geluksmomentjes als je terugdenkt aan je reis – is een van de belangrijkste en meest gunstige effecten van vakantie. Maar hoe krijg je die? Volgens Jeroen Nawijn herinneren mensen zich altijd de pieken en het eind van een vakantie. Ga dus niet onafgebroken liggen bakken in de zon, dat verwerkt je geheugen uiteindelijk in één grote brei. Maar zorg altijd voor een vakantiepiek ? geef je op voor zwemmen-met-dolfijnen, slaap (in een tent) in de woestijn of koop eindelijk die Mulberry-tas. De herinnering blijft je nog heel lang bij. En weet dat uit neurologisch onderzoek blijkt dat ook voorpret gebaseerd is op herinneringen aan vorige vakanties.

Geef voor het ultieme zomergevoel een tropical touch aan je outfit met bloemenprints >

Hoe meer scherpe, fijne herinneringen, hoe meer voorpret je beleeft bij je volgende trip. Jessica de Bloom: «Organiseer een voor- en napretavond om optimaal te profiteren van het gelukseffect.» Dat klinkt serieuzer dan het is. Zorg gewoon voor een paar flessen drank uit je vakantieland, een bulk lokale hapjes, gooi je playlist vol met plaatselijke hits en houd een tergend lange fotopresentatie.

  • zegen de regen

Volgens Jessica de Bloom blijkt uit onderzoek dat mensen vooraf en achteraf positiever oordelen over hun vakantie dan tijdens de trip zelf. In de wetenschap heet dat het rosy view-effect. ‘Nare ervaringen’ als een gemiste bus of een lekkende tent vergeet je sneller. En dat is maar beter ook. Maar hoe zorg je dat je tijdens de daadwerkelijke vakantie zoveel mogelijk geniet? Probeer jezelf niet te verliezen in futiele details. Je bent immers op vakantie! Het helpt ook om iedere dag even aan elkaar te vertellen of in je dagboek op te schrijven wat je leuk vond. Dan dringen de hoogtepunten tijdens je trip al tot je door. En dat is wel zo gunstig.

We want more! Jessica de Bloom schreef De Kunst van het vakantie vieren, een boek met puike tips om het beste uit je vakantie te halen >