MC Daily News: positief denken in onzekere tijden

Raak jij in paniek bij het zien van schreeuwende krantenkoppen over de economische recessie en de immer groeiende werkloosheid? Leer nu positief denke

Raak jij in paniek bij het zien van schreeuwende krantenkoppen over de economische recessie en de immer groeiende werkloosheid? Stop met vrezen! Dan Gardner, schrijver van het boek Future Babble, leert je hoe je positief kunt denken in onzekere tijden.

We gaan prat op zekerheid

We hebben een natuurlijke behoefte aan zekerheid en houden er niet van om de controle te verliezen. Niet weten wat de toekomst zal brengen, is dus best stressvol. Om de angst een beetje te sussen, richten veel mensen zich tot het geloof, complottheorieën, bijgeloof óf voorspellingen van experts. Heel normaal, zo werkt ons menselijk brein gewoon.

Welke denker ben jij: een egel of een vos?

Volgens Phil Tetlock, professor Psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, zijn er twee soorten denkers: de egels en de vossen. Egels houden niet zo van onzekerheden en complexiteiten. Vossen zijn anders. Zij accepteren dat de wereld complex is en zijn niet zo bang voor onzekerheden. Ze kunnen positief denken. Naast positief denken kunnen vossen ook goed relativeren (beter dan egels), en ze halen hun informatie bij zoveel mogelijk bronnen vandaan. Veranderingen mogen, falen mag ook en zit je er een keer flink naast? Vossen kunnen daar hun schouders over ophalen.

Zin om jezelf te verwennen met ‘puur natuur’ lichaamsverzorgingsproducten? Haast je naar RAIN >

Positief denken als een vos? Dat kan.

Laat jezelf gaan, les nummer één. Positief denken als een vos is gebaseerd op nederigheid. Ze accepteren dat ze de toekomst niet kunnen voorspellen en maken daardoor vaak betere beslissingen. Wees flexibel. Durf fouten te maken en accepteer ook dat je fouten maakt. That will make life much easier to live. Gouden tip: schrijf een aantal voorspellingen (over je werk, je privéleven, de economie, anything) op papier en stop het goed weg. Bekijk na een maand of vier de door jou gemaakte voorspellingen. Is een aantal niet uitgekomen? Geeft niks. Je zult zien dat je kunt en mag falen, net als ieder ander mens.

Vandaag is niet de toekomst

We baseren de toekomst vaak op het ‘nu’. Heb je bijvoorbeeld een goede baan en is er geen sprake van een recessie, dan maak je je hoogstwaarschijnlijk niet zoveel zorgen over de toekomst. Dat is het tegenovergestelde als je werkloos thuis zit tijdens een wankelende economie; de toekomst ziet er dan behoorlijk zwartgallig uit. Heel logisch. Maar: leer flexibel te denken. Als het je goed gaat, houd er dan rekening mee dat het misschien niet altijd zo zal zijn en wees ietwat behoedzaam. Gaat het juist niet zo lekker, bedenk dan dat het beter wordt. Écht. Dat is de kunst van positief denken.

Meer lezen? Dat kan hier > 

Fotografie: Hans van Brakel

Laatste nieuws