Rock je werkdag! Jumpstart je carrière in 3 stappen

Lijd je aan de welbekende Quarter Life Crisis? Dan is de TEDTalk van Amerikaans psychologe Meg Jay een echte eyeopener. Jumpstart je werkweek (of -dag

Rock je werkdag! Jumpstart je carrière in 3 stappen

Lijd je aan de welbekende Quarter Life Crisis? Dan kan de Amerikaanse psychologe Meg Jay je mogelijk door je crisis heen helpen: haar TEDTalk 'Why 30 is not the new 20' is een echte eyeopener. Jumpstart je werkweek!

'30 is niet het nieuwe 20'. Dat is in het kort de boodschap die psychologe Meg Jay in deze TEDTalk aan twentysomethings duidelijk wil maken. Inmiddels is de video al ruim 2,5 miljoen keer bekeken en heftig bediscussieerd in Amerikaanse en Britse media. Je twintiger jaren zijn volgens Jay niet de jaren waarin je beslissingen moet uitstellen, maar juist dé jaren om cruciale beslissingen te nemen. Jay legt in de volgende drie stappen uit hoe jij een jumpstart aan je leven kunt geven:

1. Vergeet je identiteitscrisis (a.k.a. Quarter Life Crisis)

Steek je tijd in het creëren van identiteitskapitaal. Ga iets doen wat waarde toevoegt aan wie jij bent. Investeer in jezelf en relevante werkervaring. Nu is de tijd om in het buitenland te werken, stage te lopen bij dat ene droombedrijf of je startup te beginnen. NB: Jay ziet twee jaar backpacken door Zuidoost-Azië helaas niet als relevante werkervaring.

2. Investeer in mensen buiten je netwerk

De helft van de vacatures wordt via-via-via ingevuld, dus het heeft écht zin om te investeren in die vriendin van een vriendin van een vriendin die werkt bij dat toffe bedrijf. Dit is niet overdreven: het is nu eenmaal de manier waarop informatie zich verspreidt.

Hoe je je carrière op een andere manier een jumpstart geeft? Leer de kracht van de business card kennen >

3. Nu is de tijd om je toekomstige familie te kiezen

Zo planmatig je carrière-wise te werk gaat, zo planmatig moet je ook te werk gaan in je liefdesleven. En dan gaat het met name om het bewust kiezen van een partner. Weet wie en wat je wilt in plaats van iets proberen te maken van een ongezonde relatie (of je tijd te doden met een willekeurig type dat jou heeft uitgekozen in plaats van andersom).

Dus: claim je 20s, want de rest van je leven bepaal je nu.