Rock je werkdag! De ideale break

Rock je werkdag: bij hard werken hoort relaxen tot de max. In drie delen geven we je dé tips voor jouw ideale break. Hoe creëer jij je ideale break, d

Work hard, play hard. Bij hard werken hoort relaxen tot de max en daar zijn vakanties uitermate geschikt voor. Maar écht vakantie vieren is nog een hele kunst. In drie delen geven we je dé tips voor jouw ideale break. Rock je werkdag én je vrije tijd: zo creëer jij je ideale break, deel 1.

  • wees een egotripper

Boek in godsnaam de vakantie waar je zin in hebt. Klinkt als een open deur, maar heus: er zijn genoeg mensen die zich (al dan niet in benevelde toestand op een zaterdagmiddagborrel) laten overhalen mee te gaan op die fan-tas-tische hike door Nepal, terwijl ze een rondje joggen door het park stiekem al de hel vinden. Neen! Luister naar je innerlijke kompas: als jij zin hebt om vanaf een klapstoel voor je vakantiehuis vogels te spotten in zuid Portugal, doe het.

  • vreesch de boekingsvalkuil

Picture this. Je zit voor de computer, staat op het punt je ticket te boeken en denkt: ach, laat ik die zondag er ook nog maar bij pakken. En dat terwijl je de maandag erna weer aan het werk moet. Dit is De Boekingsvalkuil. Trap er niet in! Het is bewezen dat je dat goddelijke vakantiegevoel langer vasthoudt door eerst een dag thuis te zijn voor je weer aan het werk gaat. Dit geldt overigens ook voor de dag voorafgaand aan je vakantie: rol na je laatste werkdag niet meteen het vliegtuig in. Dat maakt namelijk dat je gestrest op vakantie gaat. Niet fijn, bovendien krijg je van teveel stress voorafgaand aan je trip misschien wel de Vrijetijdsziekte. Brr.

Tijdens jouw ideale break ben je pas echt compleet met deze hete zonnebrillen >

  • versla de vrijetijdsziekte

Je kent het fenomeen vast: je bent nog geen twee dagen op vakantie en hup, daar begint het gesnotter en gehoest. Of erger, je krijgt écht griep en hebt on top of that een horreur van een koortslip. Voor dit euvel is een wetenschappelijke benaming: de Vrijetijdsziekte. 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft er last van. En als je rondvraagt in je omgeving lijkt dat soms nog wel meer. Komt waarschijnlijk door de abrupte overgang van inspanning/stress naar ontspanning. Acute stress (waar veel mensen de laatste periode voor de vakantie last van hebben) wakkert je afweersysteem aan en onderdrukt ziekte. Tót er rust komt en je lijf het niet meer aankan. Bovendien kan je lichaam geen kant uit met de grote hoeveelheid stresshormonen die nog rondcirculeren. Zorg daarom dat je voor vertrek minimaal een dag thuis bent.

  •  sporten

Toch zo eigenwijs om direct na je laatste meeting naar Schiphol te tuffen? Stort je niet meteen fulltime op een ligbed, maar blijf in beweging tijdens je vakantie en ga liefst regelmatig een uurtje sporten. Zo is de overgang tussen in- en ontspanning niet abrupt, en kunnen je stresshormonen makkelijker worden afgevoerd. Klinkt wellicht als een geschift plan (Sporten Op Vakantie!), maar doodziek in een snikhete koepeltent liggen is heus erger. En mocht dit nu om raadselachtige redenen nog steeds geen overtuigend argument zijn: volgens wetenschapper Jessica de Bloom van de Radbout Universiteit blijkt uit onderzoek – Roberts & Mayer, 2000 – krijgt iedere vakantieganger er gratis een halve kilo aan lichaamsgewicht bij. Laten dat er dan in ieder geval geen vijf worden.

We want more! Jessica de Bloom schreef De Kunst van het vakantie vieren, een boek met puike tips om het beste uit je vakantie te halen >

 

 

Laatste nieuws