Jonna Works The News: mijn ontmoeting met Karl Lagerfeld

'Wil je Karl Lagerfeld interviewen in mijn plaats?' Beautyredacteur Maroesja kon niet niet gaan. Zonder nadenken roep ik ja. Ik bedoel: Karl Lagerfeld

Jonna Works The News: mijn ontmoeting met Karl Lagerfeld

'Wil je Karl Lagerfeld interviewen in mijn plaats?' Beautyredacteur Maroesja heeft een privé-aangelegenheid waar ze niet onderuit kan. Zonder nadenken roep ik ja. Ik bedoel: Karl Lagerfeld! De rest van de dag loop ik op wolken. 

Dilemma's, dilemma's

Het is een interview van vijftien minuten voor Schwarzkopf, waar Karl Lagerfeld de nieuwe trendlooks voor fotografeert. Ik wil iets moois voor hem meenemen als cadeau. Maar wat? Tweede kwestie: wat zal ik aandoen? Gezien mijn werk voor Marie Claire zou je misschien verwachten dat ik meerdere designeroutfits bezit. Niets is minder waar. Downdressen is echter ook geen optie. Op weg naar huis denk ik aan een kennis, Hyshil Sander, illustratrice. Als zij nou een tekening maakt van Choupette, Karl’s darling poesje, en dat op een T-shirt laat drukken dat ik aandoe? Dan geven we Karl de originele print cadeau.

Schwarzkopf en Karl

'Wow, jij hebt er werk van gemaakt', zegt Michael, een collega-journalist, als ik in het sassy Choupette-shirt neerplof in de witleren fauteuil van Hotel Bel-Ami in Parijs. Karl is erom berucht dat hij het niet zo nauw neemt met de tijd. Michael en ik bestellen dus maar gingermints (een drankje van verse munt, gembersiroop en SevenUp) en roddelen wat over het aftreden van Koning Albert. Het is half vijf, ik heb sinds vanochtend niets meer gegeten. Michael vertelt dat hij geluncht heeft met een steak tartare. Ik zucht en pik een achtergelaten mini-brownie van een schoteltje.

Choupette's shirt: het moment

'Have you seen her T-shirt?' zegt hoofd-pr Caroline Labar tegen Karl, als de journalistengroep waaronder ikzelf de studio aan Rue de Lille komt binnenlopen. Hij kijkt en geeft me een hand. Trillend op mijn pumps - ik bedoel, het blijft toch Mr. Karl Lagerfeld - overhandig ik hem de ingelijste tekening als cadeau. Karl glimlacht verrast, maar zegt dat Choupette’s ogen donkerder blauw zijn. Hij pakt zijn iPhone en laat me foto’s zien: kijk, Choupette die als een verwend poesje stralend in de camera kijkt (inderdaad, ietsje blauwere ogen), Choupette die majestueus bovenop al het papierwerk van zijn bureau zit, Choupette die boos kijkt (dat kan ze ook). Hij toont me wel tien foto’s van zijn liefste bezit. Ik geloof dat het ijs gebroken is.

Choupette en haar Fendi

Het interview gaat een béétje over Karls beauty habits, maar vooral over Choupette. Bij élke vraag komt hij weer op zijn kittycat terug. Ze speelt constant een rol in zijn antwoorden. Als het over het belang van luxe gaat, zegt hij bijvoorbeeld: 'Choupette is a spoiled pussy. I give her everything she wants, like a Fendi toy.' Als het over zijn werk gaat: 'When I sketch, she sits on all my papers. When I start to write letters, she chews the borders of the paper.' Op de vraag hoeveel slaap hij nodig heeft, vervolgt hij: 'Choupette sleeps a lot. She is beyond relaxed. But I think that is very funny.' En uit het niets, terwijl hij zijn iPhone er weer bijpakt: 'Choupette is very photogenique don’t you think? It’s like having Greta Garbo at home.'

Karl Lagerfelds cadeau

Als het interview is afgelopen, vraag ik hem of hij mijn T-shirt misschien wil signeren. Hij schrijft: Love Karl avec Choupette. En dan geeft hij me twee fotoboeken cadeau - elk twee kilo zwaar - en pardoes, ook nog drie zoenen. Of het interview door het T-shirt en het cadeau beter is geworden weet ik niet. Maar de sfeer was erg ontspannen, waardoor hij zelfs antwoord heeft gegeven op wat hij van Máxima’s nieuwe kapsel (De Knot) vindt.

Tipje van de sluier

Oh, en het interview over Karl’s beauty habits lees je in een komende Marie Claire. Tipje van de sluier: Karls haar slaapt het best op een linnen kussen, hij háát zijde - dat is iets voor oude vrouwen. Maar het meest briljant vond ik het om Karl over zijn kat te horen praten, met dezelfde passie waarmee een ander het over de Chanel 2.55 heeft.

Jonna ter Veer (@jonnaveer) buigt zich in Jonna Works The News wekelijks op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit.

Fotografie Rossi & Blake (portret)