Career Issues by Pauline Bee: carrièretips uit jaren ’80 films

Pauline Bee (28) blogt over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Ditmaal: carrièretips uit jaren '80 films.

Wist je dat je heel wat carrièretips kunt halen uit jaren ’80 films? De westerse wereld kroop indertijd uit een economische crisis en Amerika raakte geobsedeerd door corporate success. Misschien de reden dat wij nu redelijk diep in de sh*t zitten, maar het leverde wel een reeks klassieke Hollywoodfilms op over de struggles naar de top van de gewone kantoormensch.

Ambitieuze secretaresses, de quarter life crisis na het behalen van je bul en het reguliere elleboog- en overwerk: jaren ’80 films hebben het allemaal behandeld. Kruip dus met je schoudervullingen op de bank en zet je speakers open voor de synthesizers, want hier komt mijn carrièrefilm top 5 uit de eighties:

1. Working Girl (1988)

Met Melanie Griffith en Harrison Ford

Tagline: For everyone who’s ever won. For everyone who’s ever lost. And for everyone who’s still in there trying.

Tess (Melanie Griffith) is een secretaresse die het wil maken in Manhattan. Ze loopt tegen alle clichés aan van een ambitieuze vrouw: macho’s als bazen die denken dat ze alleen slapend naar de top komt en een vrouwelijke baas (Sigourney Weaver) die haar idee afpikt voor een take over van een ander bedrijf. Maar Tess laat zich niet zomaar van haar carrièrepad afslaan: ‘You can bend the rules plenty once you get to the top, but not while you’re trying to get there. And if you’re someone like me, you can’t get there without bending the rules.’

2. St. Elmo’s Fire (1985)

Met Emilio Estevez, Demi Moore, Andrew McCarthy, Rob Lowe, Judd Nelson, Ally Sheedy en Mare Winningham

Tagline: You can always count on your friends. Don’t ever let the fire go out.

Zeven net afgestudeerde vrienden die moeten wennen aan het werkende leven, volwassen worden en vriendschappen onderhouden. Ik zag deze film voor het eerst in mijn studentenhuis in Groningen, een maand voordat ik naar Den Haag vertrok voor mijn eerste baan. Heel, heel herkenbaar destijds en eigenlijk nu nog steeds.

3. The Secret of My Succe$s (1987)

Met Michael J. Fox

Tagline: There’s no such thing as overnight success. Brantley Foster took two weeks.

Brantley Foster (Michael J. Fox) is hoogopgeleid, woont in Kansas en droomt ervan om het te maken in New York. Hij krijgt er een baan, maar wordt op de eerste dag al ontslagen door de overname van het bedrijf. Hij krijgt een baan in de postkamer van het miljoenenbedrijf van zijn oom en besluit, na het constateren van allerlei misstanden, een zelfverzonnen functie te vervullen om het bedrijf overeind te houden.

 4. Wall Street (1987)

Met Michael Douglas en Charlie Sheen

Tagline: Every dream has a price.

Bud Fox (Charlie Sheen) werkt begin jaren ’80 als effectenhandelaar op Wall Street en wil zo snel mogelijk hogerop komen. Hij klust daarom bij in de avonduren bij de super succesvolle handelaar Gordon Gekko (Michael Douglas) en wordt opgeslokt in een yuppiewereld met dubieuze deals, snel geld en vrouwen. Wat regelrecht indruist tegen zijn waarden en opvoeding.

5. The Firm (1993)

Met Tom Cruise

Tagline: No associate has ever failed the bar exam.

Ok, net niet meer uit de eighties, maar wel een klassieke carrièrefilm. Een net afgestudeerde, overambitieuze advocaat in spe (Tom Cruise) heeft de kantoren in Memphis voor het kiezen. Hij gaat voor de meest prestigieuze van de stad: The Firm. Al snel ontdekt hij dat dit kantoor een zeer donker randje heeft. Hij wordt gedwongen te kiezen: gaat hij voor een megasuccesvolle carrière of zijn principes?

Meer carrièretips? Vergroot de impact van je social media content >

Portret Pauline def

In Career Issues by Pauline Bee blogt Pauline Breeuwsma (28) (@ItsPaulineBee) over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Check Pauline Bee’s blog op www.paulinebee.com.

Leer tips en tricks van de eerste levende sollicitatiegids >

Inspiring Woman Hanneke van Leeuwen: ‘Durf risico’s te nemen’ >

Laatste nieuws