Jonna Works The News: Ester Dean, de kracht achter Rihanna

Dit keer in Jonna Works The News: de kracht achter Rihanna, de talentvolle Ester Dean.

‘Shine bright like a diamond / We’re like diamonds in the sky.’ Die hit van Rihanna dook op in een playlist die ik downloadde en sindsdien krijg ik ‘m niet meer uit mijn hoofd. En… er is nog een reden waarom dit nummer me totaal boeit. Ik weet zeker dat wanneer ik ‘m je vertel, jij net als ik ook nooit meer naar dit liedje – en alle toekomstige R&B hits – kunt luisteren zonder eraan te denken.

Ze heet Ester Dean. En ze is de superpower voice achter vele hits van onder andere Rihanna, Britney Spears, Nicki Minaj, Beyoncé, Kelly Clarkson en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ester Dean is namelijk een top-liner. De producers – in haar geval Stargate – maken de beats en de muziek, de top-liner bedenkt de knock-out zanglijnen. De deuntjes die je gaat meezingen op de radio, de ‘hooks’ – haakjes – die ervoor zorgen dat je door het nummer geboeid blijft en niet wegzapt. Dat doet dus niet Rihanna, maar iemand als Ester Dean.

Ik las over dit 27-jarige zangfenomeen in The New Yorker vorig jaar. Sindsdien heb ik zat anekdotes over haar om feestjes mee op te leuken. Zo zit Ester avonden voor de tv en noteert ze opvallende woorden of uitspraken, bijvoorbeeld van soappersonages. Dat boekje neemt ze mee naar de studio en dan knalt ze lukraak wat van die woorden de microfoon in. Ik vind dat mooi: het recyclen van zoiets ondergewaardeerds als soapteksten en het maakt bovendien dat je ineens heel anders gaat kijken naar Ridge Forrester en Dr. Phil.

Nog een markant feit: Ester zingt vaak geen woorden, maar klanken; zinsritmes die een gevoel en een ‘attitude’ communiceren. Onder haar grootste hits bevinden zich ‘Rude Boy’ van Rihanna (“Come on, rude boy, boy, can you get it up / Come on, rude boy, boy, is you big enough?”), Nicki Minaj’s ‘Super Bass’ (“Boom, badoom, boom / boom, badoom, boom / bass / yeah, that’s that super bass”) en David Guetta’s ‘Turn Me On’ (“Make me come alive, come on and turn me on”).

Mijn persoonlijke grootste hits ontstaan ook altijd als ik naar huis fiets en gedachteloos ga jammen. Helaas loopt er bij mij nooit een recorder mee. Maar hoe cool om te weten dat het zo dus werkt. Je onderbewuste aanzetten en gáán.

Wat ik zielig vind, is dat Ester zelf dolgraag zou willen doorbreken. Maar haar eigen albums blijven hangen in het B-segment. Misschien dat ik daarom zo vaak als ik kan bij nummers als ‘Diamonds’ aan Ester Dean denk. In de spotlights kunnen staan is knap. Maar de duw daar naartoe kunnen geven is pas echt geniaal.

Jonna’s gedachten over de zaak Edward Snowden (én zijn vriendin) >

Foto Jonna

Jonna ter Veer (@jonnaveer) buigt zich in Jonna Works The News wekelijks op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit.

Fotografie Rossi & Blake (portret)
Beeld via www.muziksmylife.com

Als singer-songwriter maakt Inspiring Woman Valerie June ook haar eigen muziek >

Winkeleigenaar Stephanie Hartman dopt haar eigen boontjes > 

Laatste nieuws