Career Issues by Pauline Bee: Jojo-relatie met je baan

Pauline Bee (28) blogt wekelijks over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Ditmaal: een jojo-relatie met je ba

Lees ook

Bijna iedereen om me heen heeft een jojo-relatie met zijn of haar baan. De ene dag is fantastisch (‘Ben aan het drinken in Valtho met kantoor!’) en de andere dag is hel (‘De partner laat me al de hele ochtend koffie halen…HAAT!!’). In de haat-modus spendeer je menig saaie afdelingsvergadering met één van de volgende fantasieën:

1. De winkeltjes-fantasie: je hebt een cupcake-winkeltje of webshop die nog succesvoller is dan, zeg, een net-a-porter.

2. De backpack-fantasie: je huiskamer droppen in een container en hell yeah dat jij volgende maand aan het snorkelen bent tussen de koraalriffen (lees: surfdudes) van Zuid-Oost Azië.

3. De baby-fantasie: je neemt een baby en wordt stay-at-home-mom.

Het behoeft geen uitleg dat fantasie nummer 3 sowieso geen optie is (google anders ‘emancipatie’). Fantasieën 1 en 2 lijken geweldig, maar ja, hoe realistisch? Voordat je dus met een dramatisch gebaar je ontslagbrief overhandigt aan je baas, is het misschien tijd voor een kleine reality check: feit is gewoon dat de meesten van ons uit een geweldige vrijheid-blijheid studententijd en jeugd zijn gerold waarin we alleen maar leuk hebben lopen feesten, leuk in het buitenland hebben gereisd, leuke commissies hebben gedaan, etc. Tuurlijk hebben we hard geblokt voor tentamens, maar dat viel in het niet bij alle fantastisch ‘leuke’ dingen. Het was, kortom, allemaal ‘leuk’. En ineens gaat elke dag om half 7 de wekker en moet je onderaan de ladder beginnen (terwijl je je net uit de feut-status had gewerkt): nee dat is niet altijd ‘leuk’. Lange dagen maken, vechten om een plekje, saaie stukken lezen etc. het hoort er allemaal bij. Waarom? Omdat alle mensen die ouder zijn al door deze fase zijn gegaan, nu eenmaal dit systeem hebben bedacht en door jaren ervaring op een betere plek zitten dan jij.

Mocht je na deze reality check nog steeds dromen over dat cupcake-winkeltje of die webshop, dan deel ik hierbij graag nog mijn belangrijkste tips (na mijn radicale carrièreswitch van beleidsadviseur bij het Rijk naar (beeld)redacteur/assistent hoofdredacteur bij Marie Claire):

1. Erachter komen wat je echt wilt (het allermoeilijkst). Tijdens mijn zoektocht naar het antwoord op ‘Wat wil ik nou?’ heeft het volgende boek mij erg geholpen, onder meer te koop op Amazon: The artist way at work: Riding the Dragon. Het klinkt zweveriger dan het is en is echt de moeite waard.

2. Stapje voor stapje: als je eenmaal weet wat je wil, wees dan voorbereid dat het even kan duren voordat je echt doet wat je wilt. Als je bijvoorbeeld journalist wilt worden, dan kun je ook een blog beginnen en gratis klusjes doen voor lokale/minder bekende media.

3. Aan de slag! Ga iets doen! Ga vandaag gewoon iets doen wat je in de goede richting zet en waar je blij van wordt: bijvoorbeeld je blog opzetten, koffiedrinken met de vriendin van je vriendin met die inspirerende baan, etc.

Hoe is dit bij mij gegaan? Na mijn afstuderen droomde ik van een baan als diplomate, maar na banen bij Buitenlandse Zaken en de overheid bleef er toch een knagend gevoel: na wat zelfonderzoek kwam ik erachter dat het mijn creatieve ei was. Naast mijn studie politieke geschiedenis heb ik ook journalistiek gestudeerd en stiekem wist ik dat mijn hart bij de journalistiek lag. En dan het allerliefst bij Marie Claire. Met een Franse moeder ben ik praktisch met dit blad opgegroeid. Maar hoe dan, want mijn CV was nog niet journalistiek-fähig. Ik begon naast mijn werk artikelen te schrijven, onder meer voor D66. En toevallig kende ik iemand bij de HR afdeling van Sanoma (de uitgever van Marie Claire), daar heb ik contact mee gelegd. Of ze mij konden laten weten als er een functie bij Marie Claire zou vrijkomen. Ik heb contact met haar gehouden en ongeveer een jaar later hoorde ik van haar dat er een functie vrijkwam. Ik wist dat ik een stapje terug zou moeten doen in salaris, maar ik zou een grote stap zetten qua geluk en passie voor mijn werk. Op een zondagmorgen kwam het verlossende telefoontje: ik had de baan!

Leestip als je zwelgt in Fantasie nummer 2, voor een extra reality checkLuister niet naar burgerlijke dreadlocks: backpacken verbreedt je horizon helemaal niet.

Niet langer een inspirerende baan? Creëer zelf je ideale job >

Wil je je werkdag rocken? Word een ochtendmens en ga shiny naar je werk >

Portret Pauline def

 

 

 

 

 

In Career Issues by Pauline Bee blogt Pauline Breeuwsma (28) (@ItsPaulineBee) over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Check Pauline Bee’s blog op www.paulinebee.com.

Hoe je je als twintiger carrière-wise naar de top kunt werken? >

Laatste nieuws

Zie ook