Jonna Works The News: Mr & Miss Snowden

Dit keer in Jonna Works The News: Jonna's gedachten over de zaak Edward Snowden.

Mijn gedachten in de loop van de week toen ik las over Edward Snowden (een voormalig CIA-medewerker die begin juni geheime informatie over massaspionage aan de pers lekte) en dat hij tegen zijn vriendin had gelogen dat hij 3 weken weg moest voor werk naar het buitenland, waren:

1.      Hij heeft een vriendin.

2.      Hij heeft tegen haar gelogen (dus niet: wat erg, die spionage, maar: wat erg voor háár).

3.      Hoe voelt ze zich? Kan ze zichzelf wel voor haar kop slaan, omdat ze misschien toen hij de deur uitliep zoiets heeft geroepen als: Bye babe, have fun, ik ga surfen. Terwijl dat de laatste keer was dat ze hem (voorlopig) zou zien. Is ze trots, omdat hij met zijn 29 jaar zoiets aan de kaak durfde te stellen? Is ze woedend omdat hij voor de waarheid koos en niet voor haar, zijn sweettie.

(Mijn gedachten worden steeds dramatischer)

OMG. Een politieagente was lokaas voor een serieverkrachter >

4.      Zou ze vooraf iets vermoed hebben? Ik stel me zo’n scene voor als in Homeland. Toen Brody thuis zijn bomgordel om wilde doen onder zijn nette pak en zijn dochter Dana ineens de slaapkamerdeur opendeed. Ze merkte dat haar vader raar deed – vrouwen merken altijd alles. Maar ze liet zich toch soort van sussen. Want hoe kon zij nou vermoeden dat haar vader op het punt stond een terroristische daad te stellen?

Wat merkte Snowden’s vriendin aan haar vriend?

5.      Ik google ‘Edward Snowden + girlfriend. Aha, ze heet dus Lindsay Mills en ze is best knap.

6.      Elke dag tik ik haar naam in op Google en ontdek dat meer mensen nieuwsgierig naar haar zijn. Onder andere The Guardian die al haar blogposts heeft uitgespit en wat saillante details online gooit. Bijvoorbeeld  dat ze wel eens twijfels had over haar relatie met E., zoals ze hem in haar blogs noemde, en dat ze zich nu totaal verward voelt. Ik lees ook dat ze haar blogaccount inmiddels heeft verwijderd. Sjittie.

7.      Wow, ik zit er helemaal in, het wordt hét ochtendgesprek met mijn collega Renske, we ach-en-weeën wat af en hoe tragisch het nu toch is dat Lindsay ongewild zelf ook wereldnieuws is geworden. Dat je dat toch je ergste vijand niet toewenst, of nou ja, een paar dan.

8.      Ik tik er dit blog over.

9.      Ik lees mezelf terug.

10.    Ik vraag me af: Wat zegt het feit dat ik op deze gossip-manier met zulk heftig
spionagenieuws omga over de tijd waarin we nu leven? Is dat niet bijna net zo’n interessante discussie als de privacy-schending?

Foto Jonna

Jonna ter Veer (@jonnaveer) buigt zich in Jonna Works The News wekelijks op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit.

Fotografie Rossi & Blake (portret) & Kate ter Haar

Laatste nieuws