Jonna Works The News: lokagente

Dit keer in Jonna Works The News: een lokagente pakt in Dordrecht een serieverkrachter op.

Jonna Works The News: lokagente

'Toen de man een bivakmuts opzette, wist ik: hij gaat me nu pakken.’ Tegenover me zit Tess (niet haar echte naam). Ze is 22, heeft lang blond haar, Hollandse appelwangen, pumps, jeans en een getailleerd jasje aan. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat ze Toerisme studeert. Maar Tess is politieagente en heeft ervoor gezorgd dat een serieverkrachter in Dordrecht is opgepakt.

Een heel kort berichtje las ik erover: ‘Lokagente pakt serie-aanrander op.’ Ik vond het zo dapper dat een vrouw - ook al is het haar werk - zichzelf voor women like me in de strijd gooide om een verkrachter te vangen, dat ik meteen de politie-persvoorlichter heb gebeld.

En nu zit ik hier, in de press room van politiebureau Rotterdam, en vertelt Tess me hoe het in haar beleving is gegaan. Ze praat nuchter, helder, feitelijk. Als ik bijvoorbeeld vraag welke kleren ze voor de bewuste avond uitkoos, zegt ze dat ze in elk geval een jas met grote zakken wilde. Ik snap dit niet dus kijk haar vragend aan. Voor de busjes pepperspray, antwoordt ze, alsof het niet om een wapen, maar om een pakje bouillonblokjes gaat.

Toch heeft ze na een uur praten nog niet één slokje van haar thee genomen en zie ik dat de blos op haar wangen roder is.

Tegen het einde laat ze iets meer emotie toe. Bijvoorbeeld als ze de frustratie beschrijft die ze voelde toen de verdachte aan haar wist te ontkomen en ze alleen maar kon smeken dat haar collega’s hem alsnog zouden pakken. Anders was alles voor niets geweest.

We staan op van de grijze banken. De persvoorlichter neemt de geheimhoudingsverklaring aan waarin ik heb beloofd niets te publiceren voordat de verdachte voor de rechter is geweest. Ik vraag de agente hoe ze wil heten in het verhaal. Verzin maar iets leuks, antwoordt ze, terwijl ze een lok haar wegstrijkt.

Als ik buiten sta, bedenk ik me hoe klein een berichtje in de krant kan zijn, en hoe groot de wereld is die erachter schuilgaat.

In de nieuwe Marie Claire, die vanaf donderdag 13 juni 2013 in de winkels ligt, kun je Tess’ hele verhaal lezen.

Ook weten hoe je een blog schrijft? Klikken kan hier>

Of lees het verhaal van een andere inspiring woman>

Jonna ter Veer (@jonnaveer) buigt zich in Jonna Works The News wekelijks op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit.

Fotografie Rossi & Blake (portret) & eigen beeld

Tijdens je drukke baan er toch smashing uitzien? Vind hier uit hoe >