Jonna Works The News: Hoe schrijf ik een goed blog?

Dit keer in Jonna Works The News: hoe is het om een werkblog bij te houden? Ga er maar eens wekelijks aanstaan.

Jonna Works The News: Hoe schrijf ik een goed blog?

Vloekend zit ik in de trein naar mijn werk. (Niet hardop natuurlijk, dat zou een beetje gênant zijn.) Al een paar dagen probeer ik koortsachtig te bedenken waar ik mijn blog over zal schrijven. 

De insteek voor Marie Claire is werk en nieuws. Maar steeds als ik denk hét onderwerp gevonden te hebben, iets met de hongerstaking van een lid van Pussy Riot bijvoorbeeld, belandt de versie in de prullenbak. Zet me op een festival en ik heb binnen een halfuur een toffe recensie online staan. Maar in blogvorm over mezelf schrijven vind ik lastig.

Vanmorgen heb ik er dus maar het boek ‘Sex, Blogs & Rock-‘n-roll’ bij gepakt van Ernst-Jan Pfauth. Op de kaft staat: ‘Een persoonlijk verhaal over wat bloggen van je vraagt en wat het je brengt’. Terwijl de hond van de man in de coupé naast me ligt te hijgen van de hitte (een irritant geluid, maar als ik het positief bekijk: het is eindelijk zomer), lees ik over Ernst-Jan’s avonturen. Over alle uren die hij per dag in zijn blogs stak. De vele versies die hij weggooide, de teleurstelling wanneer  hij geen enkele like kreeg. Tot zo ver lijken onze verhalen nog enigszins op elkaar. Maar hij had op een dag het geluk dat een filmpje van hem over een fittie tussen Jan-Peter Balkenende en Paul Witteman nieuws werd, en er ineens duizend mensen extra zijn blog bekeken.

Daarna was hij zo slim om creatieve ideeën te verzinnen, waardoor hij zou worden gelezen door zoveel mogelijk mensen. EJ richtte een blogcollectief op, lees ik, vroeg tips aan vooraanstaande bloggers, schreef populaire blogwebsites aan of ze zijn content wilden plaatsen. Net zolang tot een sneeuwvlokje een sneeuwbal werd en nu kent elke digitale coolio de naam EJ Pfauth wel.

Na een halfuur stopt de trein op de plek waar ik moet zijn. Als ik het perron op loop en mijn zonnebril opzet, voel ik me iets beter (want ‘Sex, Blogs & Rock-‘n-roll’ leest als een glas bruiswater), maar ook moedelozer. Ik heb namelijk nog steeds geen blog getikt.

C’est la vie. Ik ga oefenen. En als jullie me feedback willen geven, graag.

 

 

 

 

 

Jonna ter Veer (@jonnaveer) buigt zich in Jonna Works The News wekelijks op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit.

Fotografie Rossi & Blake (portret) & eigen beeld