Jonna Works The News: Lesje voor Mad Men’s Pete

Redacteur Jonna ter Veer buigt zich in Jonna Works The News op geestige doch inhoudelijke wijze over een opmerkelijk nieuwsfeit. Dit keer: een lesje v

Lees ook

In Jonna Works The News buigt redacteur Jonna ter Veer zich op geestige doch inhoudelijke wijze over de (opmerkelijke) actualiteit. Dit keer: ‘Lesje voor Mad Men’s Pete’.

Net de nieuwste aflevering van Mad Men gekeken. Pete – jeweetwel, die reclameman met het sex appeal van een sperzieboon en het ego van een betonnen fundering – straalt overduidelijk uit dat hij dicht tegen overspannenheid aanzit. Pete Campbell heeft een headhunter op bezoek, in zijn Manhattan-appartement dat hij ooit ‘voor erbij’  aanschafte zodat hij zonder probleem thuis te krijgen, andere vrouwen kon versieren. De headhunter zegt tegen Pete: ‘Go home, go to your wife and family, where you belong.’ Pete stribbelt tegen dat Trudy hem het huis heeft uitgezet, en hij dus hier wel moet wonen, maar volgens de headhunter moet Pete zijn huwelijk fixen. Dat is de enige manier om ‘truly succesful’ te worden.

Indruk maken
Ik heb daar tijdens het tandenpoetsen eens over nagedacht. Ik ken die wijsheid heus wel: achter elke sterke man staat een sterke vrouw en omgekeerd. Als ik in mijn omgeving kijk, klopt dat ook. Maar toch geloof ik niet dat Pete door zijn huwelijk te redden een betere reclameman wordt. Het probleem zit dieper. Want de reden dat ik Pete in de eerste alinea met een sperzieboon vergeleek, komt doordat hij volgens mij de droom najaagt for the wrong reasons. Hij wil zo ontzettend graag gezien worden als een baasje, maar hij IS het niet. Dus ook al haalt Pete de belang-rijkste klant binnen, champagne krijgt hij niet, omdat hij zo overduidelijk met alles indruk wil maken. Door het uitblijven van applaus, raak hij gefrustreerd, zegt hij onsympathieke dingen en is de cirkel weer rond, want zo blijven zijn collega’s hem zien als een underdog.

Goede manager?
Misschien had Pete nooit de business van luchtkastelen in moeten gaan. Misschien schuilt er in Pete wel een veel betere zeilintructeur – ik noem maar wat – of zou hij bij het vak copywriter moeten blijven. Of wie weet schuilt er in hem daadwerkelijk een goede manager. Maar als hij ooit iemand wil worden waar tegenop gekeken wordt, zal hij eerst een paar treden omlaag moeten stappen. Dus eerlijk durven zijn tegenover zichzelf en anderen over wie hij echt is, wat hij echt voelt, wat hij echt wil. En dat dit oké is. Kwetsbaarheid is soms je grootste kracht. Als Pete dat inziet, fixt hij heel wat meer dan alleen zijn huwelijk met Trudy.

Tekst: @jonnaveer

 

 

Laatste nieuws

Zie ook