Rock je werkdag! 9 lessen voor working girls – deel 2

Werkweken van 65 uur - op hoge hakken. En dan ook nog tijd voor yoga, shoppen en een perfecte hairdo. Hoe doen die New York working girls dat toch?

Lees ook

Werkweken van 65 uur – op hoge hakken. En dan ook nog tijd voor yoga, shoppen en een perfecte hairdo. Hoe doen die New York working girls dat toch? Wij nuchtere Hollanders kunnen er nog wat van leren. Negen lessen voor working girls: deel 2.

1. KLEED JE ONBERISPELIJK

Oké, oké, Mila Kunis is een uitzondering. Maar alle andere New Yorksters kleden zich onberispelijk – zelfs naar hun yogaklasje. Waarom? Als je die baan wilt hebben, you have to look the part. De rol die je speelt in het hele proces moet tot in de puntjes kloppen. Een New Yorkse vrouw is zich extreem bewust van het feit dat ze door de manier waarop ze zich kleedt en beweegt een deal kan maken of breken. Hoge hakken zijn in het zakenleven de regel – die je goddank pas aandoet vlak voordat je je kantoor binnenstapt.

2. BEER OP DE WEG? SCHIET ‘M DOOD

De motto van Wall Street tot Fifth Avenue is: ik wil morgen meer kunnen dan vandaag. Ook in recessietijd wordt gedacht in kansen, want er staat een baan op het spel, er moet een hypotheek worden betaald, kortom: we moeten vooruit, niet achteruit. Dat positivisme zorgt ervoor dat New Yorkse vrouwen altijd overal oplossingen voor verzinnen. Consultant Dera: ‘Een vriendin van mij is bankier en werd ontslagen. Zonder inkomsten kon ze haar one bedroom apartment niet meer betalen. Haar zusje wilde naar New York verhuizen, maar niet op zichzelf wonen. Nu betaalt het zusje de helft van de huur en slapen ze samen in één bed. Niet top, maar het probleem is wel opgelost.

3. ZET DE WEKKER OP 5 UUR

We betrappen vooral de wat oudere New Yorkse powerladies erop, maar goed, die hebben hun sporen verdiend en geven hun lessen weer door aan de jongere generatie. Dit is hem: sta vroeg op! Vroeg opstaan geeft je een voorsprong op de dag. Hoe vol je agenda ook is, de ochtend is voor jou. ‘Me-time’ reduceert stress en het is wetenschappelijk bewezen dat vroege vogels hogere cijfers halen, optimistischer, stabieler en pro-actiever zijn, aldus het Amerikaanse zakenblad Forbes. Geen slechte eigenschappen voor een alfavrouw.

4. VERKOOP JEZELF

Bescheidenheid is geen deugd in New York. Als je hogerop wilt komen, moet je jezelf – net als mannen dat doen – uitermate goed verkopen. Michelle (29) werkte vier jaar lang op Wall Street: ‘Ik heb hier geleerd mezelf echt in de strijd te gooien. Mijn eerste bonusgesprek was vreselijk. Geld is niet mijn drijfveer, dus met knikkende knietjes kwam ik binnen. Maar als je het niet doet, loopt iedereen over je heen en gaan alle promoties aan je neus voorbij. Hoe pakte ze dat aan? ‘Ze vragen altijd: waarom wil jij dan meer geld? Dan zeg je: omdat ik dit en dit heb geleverd, en zonder mij is het team niets waard. Je mag niet twijfelen. Als jij er niet in gelooft, wie dan wel?

5. NEEM DINGEN NIET PERSOONLIJK

Vrouwen zijn geneigd bij tegenslag te denken dat het aan hen ligt. New Yorkse vrouwen nemen dingen minder gauw persoonlijk. Ze zien het spelelement ervan in: It’s a game, je leven hangt er niet van af. Een New Yorkse zal nooit twijfelen aan haar kunnen. Wordt een voorstel niet aangenomen, dan gaat ze niet uithuilen bij de psych, maar verzint ze een betere. Ze is er namelijk heilig van overtuigd dat 90 procent van de tegenslagen niets met haar als persoon te maken heeft. Consultant Debra: ‘In New York lossen ze negatieve gevoelens op door ze domweg niet toe te laten. Dat is echt de instelling: ben ik het niet geworden, jammer, én door: what’s next?’

Tekst: Jonna ter Veer voor Marie Claire mei 2013

Laatste nieuws

Zie ook