My Medical Choice door Angelina Jolie

Gisteren viel onze mond open van verbazing: Angelina Jolie liet haar borsten preventief verwijderen. De actrice wou haar verhaal delen met andere vrou

My Medical Choice door Angelina Jolie

Gisteren viel onze mond open van verbazing: Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen. Het is de actrice gelukt haar operaties drie maanden te verzwijgen, maar haar verhaal wilde ze toch met ons delen. Benieuwd wat er in Jolie’s ingezonden brief naar The New York Times staat?

'Mijn moeder is na een strijd van bijna tien jaar tegen kanker overleden toen ze 56 was,' zo begint Angelina's brief genaamd My Medical Choice aan The New York Times. De Amerikaanse actrice loopt volgens haar artsen 87% kans op borstkanker en 50% op eierstokkanker. Angelina bezit het 'defect' gen, BRCA1, zorgt ervoor dat ze een sterk verhoofd risico loopt op het krijgen van beide soorten kanker.

'Toen ik eenmaal wist dat dit bij mij het geval was, heb ik besloten om proactief te handelen en mijn risico zoveel mogelijk te verkleinen. Ik heb gekozen voor een preventieve dubbele mastectomie. Ik ben begonnen met mijn borsten, omdat ik een hoger risico loop op borstkanker dan op eierstokkanker en de operatie minder ingewikkeld  is,' voegt Angelina er aan toe.

Dat alle ogen nu gericht zijn op Angelina is een understatement. De actrice deed dit echter niet om aandacht te trekken: 'Ik wilde dit vertellen om andere vrouwen te laten weten dat de beslissing om mijn borsten te laten afzetten bepaald niet eenvoudig was, maar dat ik blij ben dat ik dit besluit heb genomen.'

Voor de rest van het vertaalde artikel surf je naar De Volkskrant.

Vertaling Leo Reijnen, de Volkskrant