Zo deal je met collega's: het handboek voor de jonge collega

Daar ben je dan, de getalenteerde twintiger die de boel op kantoor flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvlo

Zo deal je met collega's: het handboek voor de jonge collega

Heul handig als startende werkkracht.

Tadaaa, daar ben je dan. De veelbelovende, getalenteerde twintiger die de boel op kantoor eens flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvloer? Aanschouw: het handboek voor de jonge collega.

De dertiger / De projectmanagager met keuzestress

Deze dame lijkt de kantoortuin te rulen als een leeuwin haar welpen. Ze is niet eens de opparbaas! Al op dag 1 verbaas je je over deze collega. Ze is maar een paar jaar ouder als jou, maar toch zou je ook willen netwerken, opkomen en smalltalken zoals zij dat doet. Wat je ook totaal niet snapt is waarom ze zo snel geagiteerd is als het niet gaat zoals zij wil. Morgen is toch weer een dag?Hoe deal je ermee?Deze vrouw is een perfectionist en erg streng voor zichzelf. Volgens haar MOET je als vrouw carrière maken, haar workdrive is daarom enorm. Jouw valkuil kan wijn dat je je te veel aan haar spiegelt en jezelf oplegt wat zij al kan. Opgelet! Jij zit nog in een leercurve en heb nog geen 5 jaar werkervaring. Deze manager heeft echter last van de quarter life crisis - wil ze nou kinderen of niet en wat dan met het werk - en nood aan een stabiele collega. Laat haar lachen, geef haar veel complimenten in de vorm van een vraag, want hoe zelfbewust ze ook overkomt, ze is in haar hart best onzeker.

ID-kit van de dertigerFavoriete uitspraak  'Mijn werk is wie ik ben.'Allergie Mensen die niet 24 uur per dag bereikbaar zijn (lees: wél een leven hebben).No go Vragen of ze kinderen wil, of waarom ze eigenlijk nog geen vriend heeft. Te gevoelig!

De veertiger / De hardwerkende, hiërarchische ingestelde powerlady

Een typische no-nonsen vrouw die haar werkdag uiterst efficiënt weet in te delen; zelfs voor chitchat heeft ze geen tijd. Deze topdog is opgevoed met het idee: als je maar hard genoeg werkt, dan kom je er wel. Ze vindt stagiaires (jou incluis) bovendien te vrijpostig. Dat loopt maar in en uit voor een onbenullige vraag. Ze houdt ervan als de verhoudingen duidelijk zijn: jij begint net dus moet je je sporen nog verdienen. Terwijl jij denkt: ha fijn, iemand om van te leren en mee te bonden (ook niet gebruiken in haar bijzijn, dat woord bonden, gruwt ze van).

Hoe deal je ermee?Er is een onoverbrugbaar generatieverschil tussen jullie. Jij vindt dat werk op de eerste plaats leuk moet zijn; voor haar is werk een brood op de plank. Win deze collega voor je door online kennis te delen die haar leven makkelijker maakt. Tip haar een leuke to-do-list app en informeer haar over wat er binnen jouw generatie speelt. Spreek haar alleen direct aan als het echt van belang is, want voor haar ben je nog een nobody. Glimlach breed, maar nederig. Weid niet uit, maar kom to the point, ze heeft immers weinig tijd. En als ze iets vraagt: doe het en doe het nu. Maar geen zorgen, ook al zijn jullie totale tegenpolen is er nog hoop.

ID-kit van de veertigerMotto 'Niet lullen maar poetsen.Doodzonde Haar toevoegen op Facebook. Ook niet doen: haar mails sturen met smileys.Allergie Parttime werken. Voor en old school werkgever als zij, is het onbegrijpelijk dat op vrijdag de hele gang leeg is.

De vijftiger / de 'been there done that' baas

Om haar scheiding te verwerken is ze op cursus mindfulness gegaan, en dat heeft zich uitbetaald. Wilde je haar een paar jaar geleden nog niet dood onder ogen komen als je een foutje had gemaajt, nu beaamt ze eindelijk dat 'we allemaal mensen zijn'. Haar kinderen zijn de deur uit, en ze zal geen grote carrièrestappen meer zetten. Ze trekt behoorlijk veel tijd uit om je wegwijs te maken en ze staat altijd klaar te beantwoorden. Er is maar één ding: haar wispelturigheid. Soms is ze werkelijk niet te genieten, is ze kortaf en krijg je de wind van voren. What happened?

Hoe deal je ermee?Haar buien zijn te wijten aan de overgang. En dat is toch een hel. Je hormoonhuishouding op hol, warm dan weer koud, sexdrive die afneemt... Jouw leeftijd is je troefkaart, want je doet haar denken aan haar kinderen. En die wil ze maar wat graag beschermen. Daarbij: door jou kan ze zich weer jong voelen. Er is geen afgunst, de strijd tegen de rimpels heeft ze toch al verloren. Voed haar vooral met je creatieve hersenspinsels. Stel haar alle carrièrevragen die je wilt en aarzel niet haar hulp in te roepen (vindt ze fijn, nuttig zijn). Deze vrouw is je grootste bondgenoot, want ze heeft oprecht het beste met je voor. Koester haar en neem regelmatig een verse, schuimende cappucino voor haar mee.

ID-kit van de vijftigerFavoriete uitspraak 'Als ik nog jong zou zijn, zoals jij...'Allergie Taalfouten als 'hun hebben', 'hij wilt'.Doodzonde In een vergadering je mobieltje op tafel leggen. Vindt ze beledigend en onbeschoft. Dat ding kan toch ook uit?