11.00 Rock je werkdag!

Daar ben je dan, de getalenteerde twintiger die de boel op kantoor flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvlo

11.00 Rock je werkdag!

Tadaaa, daar ben je dan. De veelbelovende, getalenteerde twintiger die de boel op kantoor eens flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvloer? Aanschouw: het handboek voor de jonge collega – deel 2.

Tegenwoordig is de werkvloer gevuld met heel wat generaties. Twintiger beginnen immers vroeger met werken én ouderen werken langer door. Tijd om in kaart te brengen wat je kunt verwachten van je ambitieuze oudere collega's. En vooral: hoe je met ze omgaat.

De veertiger / De hardwerkende, hiërarchische ingestelde powerlady

Een typische no-nonsen vrouw die haar werkdag uiterst efficiënt weet in te delen; zelfs voor chitchat heeft ze geen tijd. Deze topdog is opgevoed met het idee: als je maar hard genoeg werkt, dan kom je er wel. Ze vindt stagiaires (jou incluis) bovendien te vrijpostig. Dat loopt maar in en uit voor een onbenullige vraag. Ze houdt ervan als de verhoudingen duidelijk zijn: jij begint net dus moet je je sporen nog verdienen. Terwijl jij denkt: ha fijn, iemand om van te leren en mee te bonden (ook niet gebruiken in haar bijzijn, dat woord bonden, gruwt ze van).

Hoe deal je ermee?

Er is een onoverbrugbaar generatieverschil tussen jullie. Jij vindt dat werk op de eerste plaats leuk moet zijn; voor haar is werk een brood op de plank. Win deze collega voor je door online kennis te delen die haar leven makkelijker maakt. Tip haar een leuke to-do-list app en informeer haar over wat er binnen jouw generatie speelt. Spreek haar alleen direct aan als het echt van belang is, want voor haar ben je nog een nobody. Glimlach breed, maar nederig. Weid niet uit, maar kom to the point, ze heeft immers weinig tijd. En als ze iets vraagt: doe het en doe het nu. Maar geen zorgen, ook al zijn jullie totale tegenpolen is er nog hoop.

ID-kit van de veertiger

Motto - 'Niet lullen maar poetsen.

Doodzonde - Haar toevoegen op Facebook. Ook niet doen: haar mails sturen met smileys.

Allergie - Parttime werken. Voor en old school werkgever als zij, is het onbegrijpelijk dat op vrijdag de hele gang leeg is.

Bron: Marie Claire Print