11.00 Rock je werkdag!

Daar ben je dan, de getalenteerde twintiger die de boel op kantoor flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvlo

11.00 Rock je werkdag!

Tadaaa, daar ben je dan. De veelbelovende, getalenteerde twintiger die de boel op kantoor eens flink gaat opschudden. Maar: hoe deal je met al die andere generaties op de werkvloer? Aanschouw: het handboek voor de jonge collega - deel 1.

Nooit eerder waren er zo veel generaties tegelijkertijd aan het werk: twintiger leveren steeds vroeger een bijdrage en ouderen werken langer door. De werkvloer is een mix van praktische, zelfredzame, hardwerkende veertigers, en de tussen 1970 en 1990 geboren generatie, waarbij de carrière beluste 1970'ers totaal verschillen met iemand zoals jij, die én goed én gelukkig wil zijn. Tijd om in kaart te brengen wat je kunt verwachten van je ambitieuze oudere collega's. En vooral: hoe je met ze omgaat.

De dertiger / De projectmanagager met keuzestress

Deze dame lijkt de kantoortuin te rulen als een leeuwin haar welpen. Ze is niet eens de opparbaas! Al op dag 1 verbaas je je over deze collega. Ze is maar een paar jaar ouder als jou, maar toch zou je ook willen netwerken, opkomen en smalltalken zoals zij dat doet. Wat je ook totaal niet snapt is waarom ze zo snel geagiteerd is als het niet gaat zoals zij wil. Morgen is toch weer een dag?

Hoe deal je ermee?

Deze vrouw is een perfectionist en erg streng voor zichzelf. Volgens haar MOET je als vrouw carrière maken, haar workdrive is daarom enorm. Jouw valkuil kan wijn dat je je te veel aan haar spiegelt en jezelf oplegt wat zij al kan. Opgelet! Jij zit nog in een leercurve en heb nog geen 10 jaar werkervaring. Deze manager heeft echter last van de quarter life crisis - wil ze nou kinderen of niet en wat dan met het werk - en nood aan een stabiele collega. Laat haar lachen, geef haar veel complimenten in de vorm van een vraag, want hoe zelfbewust ze ook overkomt, ze is in haar hart best onzeker.

ID-kit van de dertiger

Favoriete uitspraak - 'Mijn werk is wie ik ben.'

Allergie - Mensen die niet 24 uur per dag bereikbaar zijn (lees: wél een leven hebben).

No go - Vragen of ze kinderen wil, of waarom ze eigenlijk nog geen vriend heeft. Te gevoelig!

Bron: Marie Claire Print