Rock je werkdag! Alles over de collega-BFF

Vriendschap op het werk is natuurlijk heel fijn, maar wat als jij collega-BFF ineens feedback op haar gedrag moet geven?

Rock je werkdag! Alles over de collega-BFF

Vriendschap op het werk is natuurlijk heel fijn, maar wat als jij je collega-BFF ineens feedback op haar gedrag moet geven? Is dat mogelijk zonder de vriendschap te schaden, of betekent dit het einde? Pas deze 4 G’s toe en make it work!

1. Wat is het Geval? Neem haar apart en kom meteen to the point: ‘Ik wil graag met je praten over je werkhouding.’

2. Wat is het specifieke Gedrag? Benoem haar gedrag: ‘Gister en eergister was je te laat.’ Vraag niet waarom. Dan gaat ze zich verdedigen of een emotioneel beroep op je doen.

3. Wat is het Gevolg hiervan? ‘Het effect is wij jouw telefoon opnemen, ons zorgen maken en het gevoel krijgen dat er iets met je aan de hand is. Ik dacht: moet even met je praten, ik word er onrustig van.’ Dan laat je de ander reageren.

4. Wat is het gewenste gedrag? Sluit af met: ‘Wat ik nu graag wil – en wat ook belangrijk is voor jou – is dat je nu weer op tijd aanwezig bent.’ Zo geef je iemand de eigen verantwoordelijkheid terug met behoud van de vriendschap. Laat vervolgens zien en merken dat je het fijn vindt dat ze weer op tijd aanwezig is.

Bron: Marie Claire print, Jonna ter Veer