Expotip: Couture Graphique

Zet jezelf (en je agenda) schrap voor Couture Graphique, die morgen opent! Walter van Beirendonck Je hebt maar één seconde nodig om te zien dat Walte

Zet jezelf (en je agenda) schrap voor Couture Graphique, die morgen opent! Tijdens deze tentoonstelling, samengesteld door José Teunissen (lector ArtEZ hogeschool en University of Arts in Londen) wordt de relatie tussen mode en grafische vormgeving uitgebreid geshowd. Naast stukken van Bas Kosters, een T-shirtwand van Vivienne Westwood en kleding van de Vlaamse ontwerper Walter van Beirendonck vind je ook kabinetten met een stijlimpressie van Chanel en Louis Vuitton.

Walter van Beirendonck
Je hebt maar één seconde nodig om te zien dat Walter van Beirendonck de kunst van de grafische vormgeving perfect beheerst. Van een torsosieraad voor mannen tot een grote roze burka met ruches en over the top hoofdtooien. Veel van zijn werk toont ook 3D details in de vorm van prints die je daadwerkelijk kunt voelen en een ooievaar die uit een jurk tevoorschijn komt. De extravagante ontwerper met grootse baard behoort tevens tot de Antwerp Six. In deze groep van avantgarde modeontwerpers zit ook Dries van Noten.

Bas Kosters
De Nederlandse Bas ‘meester van de print’ Kosters staat bekend om zijn geestige en fantasierijke ontwerpen. We noemen een penis corset, GSM-jurk, polkadotgewei en een hartjesregenjas. Maar zijn verhalen achter de collecties zijn vaak nóg mooier. Alle know how van deze ontwerper wordt in Couture Grafique uitgebreid uitgelegd.

Vivienne Westwood
Van deze uitgesproken modeontwerpster is een heuse T-shirtwand aanwezig. Een dame die haar carrière begon als onderwijzeres en later zelf achter de naaimachine kroop (omdat wat in de winkels hing haar niet aansprak) is nu uitgegroeid tot een bekende Punkature – symbiose van punk en couture – designer.

Chanel 
Verwacht van het kabinet (kleine ruimte in een tentoonstelling) van Chanel geen foto’s van de collecties, maar een inzicht in hoe de visuele stijl van dit Franse modemerk tot stand is gekomen. Ook het hele verhaal over de branding van Chanel wordt hier duidelijk. Door deze diepere laag ga je met andere ogen naar het merk kijken.

MOTI
De tentoonstelling Couture Grafique is te zien in Museum Of The Image in Breda. Dit museum toont niet zomaar mooi beeld, maar gaat altijd opzoek naar het hoe en waarom, waardoor de prachtige tentoonstelling voor talloze ‘aha-momenten’ zorgt.

Couture Grafique
Datum: 16 februari – 8 augustus 2013
Locatie: MOTI, Boschstraat 22, BREDA

Laatste nieuws