Blog: Star, Food & Art in The Grand

Redacteur Jonna was bij het exclusieve diner in The Grand. Dresscode Star, Food & Art is hét event waar tout culinair Nederland naar uitkijkt.

Lees ook

Redacteur Jonna was bij het exclusieve diner in The Grand. Lees hier over haar dresscode, de smaakorgasmes en het toetje: ‘Ryan Gosling’.
Goed eten is als goede seks: hoe meer je ervan krijgt, hoe meer je wilt. Die zin is niet van mij, maar van Gael Greene, de befaamde New Yorkse restaurantcritica. Maar oh so true. Want wát een food fest vrijdag 2 november in The Grand.

Dresscode
Star, Food & Art is hét event waar tout culinair Nederland naar uitkijkt. Elf (sterren)chefs komen naar Sofitel Legend The Grand in Amsterdam en maken hun signiture dish. Een tafel kost 650 euro per persoon, en een substantieel gedeelte van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Omdat hoofdredacteur May-Britt verhinderd is, mag ik gaan. Ik krijg vooraf geen hap door mijn keel. Niet om wat er aan eten komen gaat, maar vanwege de vraag: Wat Doe Ik Aan? De dresscode is black tie. Oef. Een cocktailjurk mag dus ook. Uiteindelijk hul ik me in een LBD van Guess by Marciano (met stretch bij de buik!). En met leren details, wat me wel spannend lijkt, want november is Fifty Shades of Grey maand. ‘Mooie jurk’, knikt de dame die mijn jas aanneemt.

Chopard en Dom Perignon
Dit event is voor de crème de la crème van het bedrijfsleven. Zo is er onder andere een Heinekentafel. Terwijl ik nip van mijn glas Dom Perignon champagne uit 2003 bewonder ik de oorbellen van The Grands marketing manager Nynke van der Berg. ‘Chopard’, zegt ze. Ze kosten evenveel als een A-klasse auto, vermoed ik.

Entertainment
Niets is vermoeiender dan eten en drinken als God het niet naast noodzakelijk ook plezierig had gemaakt, schreef de Franse filosoof Voltaire. Dus staan in de trouwzaal van The Grand prachtig gedekte tafels voor ongeveer honderd gasten. Het entertainment wordt verzorgd door M-Lab. En door de presentatoren van de avond: Jolanda van den Berg (in Avelon) en cuisinier Alain Caron bekend van o.a. MasterChef.

Culinaire hoogstandjes
Ik zou je nu tot in detail kunnen vertellen welke exquise gangen ik heb gegeten, welke wijnen ik dronk, welk bittertje ik proefde, hoe de kaviaar over mijn tong rolde. Maar dat doe ik niet. Ik wil er slechts één gerecht uitlichten van de Nederlandse Margot Janse (Le Quartier Latin), omdat het de zintuigen bedroog. Als dit gerecht een catwalkshow moest lopen, werd het weggehoond. Een diep bord gevuld met een moerasgroene substantie. Maar toen mijn lepel erin gleed, proefde ik de zee in Kaapstad (Janse’s restaurant is in Zuid-Afrika). Onder de groene sluier bleek Atlantis verstopt, vol zeevruchten en een vijg die als hij indroogt niet zoet wordt maar zout en zuur.

Ryan Gosling look-a-like
Aan het einde van het event bleek er ruim 20 duizend euro te zijn opgehaald voor het Rode Kruis Amsterdam. Na het applaus werd nog eens uitgebreid voor alle chefs geklapt en voor de nieuwe chef van The Grand’s restaurant Bridges: Joris Bijdendijk die met Ron Blaauw voor het dessert tekende. De dames in de zaal vielen zowat flauw bij het zien van deze 28-jarige kookgod. Nét Ryan Gosling. Toen hij even laten aan mij werd voorgesteld, zei ik, duizelig van de food-experience: ‘Gelukkig zien we je nu pas, anders had ik geen hap door mijn keel kunnen krijgen.’ Ik kon daarna alleen maar hopen dat Joris zijn klassieken kende. Voornamelijk Oscar Wilde, die ooit schreef: After a good dinner one can forgive anybody.

 

 

Laatste nieuws

Zie ook