Blog: Berlijn

Redacteur Renske is fan van Berlijn, en was er afgelopen weekend voor de zoveelste keer. Wat is het leven toch meesterlijk fijn in Berlijn. Tijden

Redacteur Renske is fan van Berlijn, en was er afgelopen weekend voor de zoveelste keer. Zie hier, haar favoriete spots op een rij.

Wat is het leven toch meesterlijk fijn in Berlijn. De creatieve, stoere en vrije sfeer die er hangt inspireert enorm, en maakt dat je het liefst helemaal niet naar bed gaat. Alles om niks te hoeven missen van wat je er kunt doen, proeven, zien en meemaken. 

Tijdens mijn laatste tripje Berlijn ben ik verliefd geworden op de upcoming wijk Kreuzkölnn, op de grens tussen de hipsterwijk Kreuzberg en de kunstenaarswijk Neukölnn (die stiekem ook best actueel aan het worden is.) Vooral de buurt ten zuiden van het Landwehrkanal is een absolute must, want hier is het nog niet-toeristisch en barst het van de toffe tentjes. En psst.. hier komt de absolute tip: de Nowkoelln Flowmarkt is splinternieuw en nog niet overspoeld door toeristen. Het is werkelijk een meesterlijke vintage marktje dat iedere derde zondag van de maand wordt gehouden. Je scoort er briljante interieuritems, maar ook fijne vintage (Oost-Duitse) mode. Slaaptip: regel een slaapplaats via Airbnb. Ik sliep in dit leuke appartementje aan de Friedelstrasse. Basic maar stijlvol, en vooral heul betaalbaar.

Als je vanuit Kreuzkölln naar de Oranienstrasse fietst (fietsen in Berlijn is hotness!) kom je langs het Moritzplatz. Tip: stop hier. Het grenst namelijk aan een sehr leuke vrijplaats annex terras annex groenten- en stekjesmarkt. Ja, je leest het goed: hier koop je in een flits stekjes van bijvoorbeeld een tomatenplant. Geen zin in tomatenplanten sjouwen? Je kunt er ook heerlijk luieren op het terras tussen de herfstbomen.

Ook zo fijn is het verlaten vliegveld Tempelhof, waar je kunt fietsen, vliegeren, chillen en midgetgolfen tot je een ons weegt. En dan heb ik het niet over gewoon midgetgolf, maar over kunstig midgetgolf – gewoon, omdat alles vreemd/kunstig is in Berlijn. Ondertussen vergaap je je aan de bijzondere, historische architectuur van dit vliegveld.

Dan nog een fijne uitgaanstip: Möbel Olfe, een coole, rauwe bar in een oude DDR meubelzaak, waar een mix van rauwe Berliners en hipstervolk (in alle verschijningsvormen) komt. Ga er zeker heen, je komt geen toerist tegen.  Ietsje meer gepolijst is Bar Luzia op de Oranienstrasse, alwaar je in vintage stijl de lekkerste cocktails drinkt en de mooiste mensen spot. Geweldig eten doe je bij Little Otik in Neukölln: een stoer ingericht, bijzonder leuk en intiem restaurant met heel mooi, smakelijk en lokaal bio-eten op het menu. Alles is gemaakt met bijzondere streekproducten. Gaat. Heen!

Als laatste: koop het boekje Berlijn voor Gevorderden, waarin 8 Nederlanders over de ziel van Berlijn vertellen en je ook nog eens de fijnste geheime hotspots verklappen.

Laatste nieuws