Blog: Trendwatcher Esmee x de vintagefietshype

Hold your horses voor Bern! Over onze trendwatcher: Esmée Schönfeldt Dit artikel is geschreven door Esmée Schönfeldt (1985).

Lees ook

Hold your horses voor Bern! Een zeer inspirerende nieuwkomer onder de citytrips, bovendien is Bern een fotogeniek fietswalhalla. Een vintage fietswalhalla, welteverstaan.

Het is een hele gewaarwording, alsof je zo de jaren ‘60 komt ingelopen. De straten zijn vrolijk en pittoresk, overal staan fleurige bloembakken en balkons. Met daar tussendoor een keur aan fietsen. Ze komen in vele vormen en kleuren, accessoires, compleet met bijzondere fietspompen en dito frames. Jawel: de fiets is in Bern een waar fashionpiece. Vintage merken als Peugeot, Mundio en Raleigh zijn de echte hoogstandjes. Het mooiste exemplaar vind ik in een afgelegen straatje in het centrum, met witleren zadel en handvaten. Een lust voor het oog, en voor de camera.

De beste adresjes

Ook in Nederland (en dan vooral in de grote steden) valt de vintage fietstrend al voorzichtig te spotten: in Amsterdam wordt de tweedehands racefiets al omarmd. En er zijn de fietsen van fietsenshop Republic Dutch. Republic Dutch maakt fietsen compleet met de hand op maat, met alleen duurzame materialen. Vind je het assortiment niet groot genoeg? Dan ontwerp je gewoon je eigen fiets! Ook via Retrovelo en natuurlijk Marktplaats kun je de fijnste exemplaren op de kop tikken.

We wisten al: de urban citizen kan niet zonder fiets. En anno 2012 al helemaal niet zonder zo’n coole vintage tweewieler. De vintage fiets is immers het verlengstuk van je stijl en je identiteit, net zoals mode dat is. Niet zo gek dat je dus je eigen fiets op maat kan samenstellen. Zo is er onlangs zelfs een fiets catwalk georganiseerd, tijdens Amsterdam Fashion Week. Een guerilla catwalk moest de aandacht trekken van de nog latente urbanizer, die wel veel aandacht schenkt aan mode en lifestyle maar de fiets nog niet betrekt bij zijn imago. De show liet de synergie van mode en mobiliteit zien. Iets wat ze in Bern dus inmiddels al helemaal begrijpen en ja: wij inderdaad zo langzamerhand ook.

Over onze trendwatcher: Esmée Schönfeldt
Dit artikel is geschreven door Esmée Schönfeldt (1985). Zij heeft trend- en conceptontwikkeling bureau Studio Branding opgericht, dat trendonderzoek doet voor én naar de nieuwste concepten (op allerlei gebied). Daardoor weet Esmée bijster veel over de nieuwste trends op het gebied van lifestyle, reizen, maatschappij, tijdgeest en meer. Esmée volg je via Marieclaire.nl maar ook via Twitter @EsmeeSchonfeldt en @StudioBranding

Laatste nieuws

Zie ook