Interview: Rebekka Bay van Bruuns Bazaar

Wat was je inspiratie voor de S/S 12 collectie van Bruuns Bazaar? «De invloed van Japan op de Westerse kunst. Hoe zou je de s/s 12 collectie omschrij

Lees ook

Rebekka Bay was creative director bij Cos, maar maakte begin dit jaar de overstap naar het Deense modelabel Bruuns Bazaar. Tijdens de fashionweek in Kopenhagen toonde ze de eerste collectie onder haar naam. Een interview met de ontwerpster.

Wat is jouw signatuur?
«Tijdloos, minimaal en modern.»

Wat was het eerste item dat je ooit maakte?
«Toen ik een tiener was heb ik een harembroek met gouden pailletten gemaakt. Ik ben niet zo zeer gefocust op het creëren van één kledingstuk, maar op het creëren van tijdloze en iconische stukken en prachtige materialen en afwerkingen. De eerste jas die ik voor COS heb gemaakt is nog steeds in productie en de marine jumpsuit van viscose voor Bruuns Bazaar zal ook zeker een must have item worden.»

Wanneer wist je dat je ontwerper wilde worden?
«Daar heb ik nooit over nagedacht. Het gebeurde gewoon. Ik deed de studie Kunstgeschiedenis aan de universiteit, maar besefte al snel dat ik veel meer genoot van vakken als tekenen en beeldhouwen dan van gewone colleges. Dit leidde mij naar de School of Design in Kolding (Denemarken). Daar heb ik uiteindelijk een bachelor in fashion en een specialisatie in modeprognoses behaald. Toen is het balletje gaan rollen.»

Wat was je inspiratie voor de S/S 12 collectie van Bruuns Bazaar?
«De invloed van Japan op de Westerse kunst. Zoals de sfeer die je ziet in de film In the mood for love van Wong-Kar-Wai uit 2000 en de fotografie van Nobuyoshi Araki. Hij fotografeert sensuele en exotische bloemen en vruchten. Die kleuren inspireren mij. Een roze orchidee of een groen-gele kiwano (soort komkommer, red.) tegenover neutrale kleuren als vanille of camel.»

Hoe zou je de s/s 12 collectie omschrijven?
«Iconisch, klassiek en sexy met een volwassen gevoeligheid.»

Op welk item ben je het meest trots?
«Ik kan er niet één kiezen, ik ben trots op de gehele collectie. Alle verschillende stukken vullen elkaar aan. Wat ik zelf zou dragen? De trenchcoat, de chino met smalle pijpen en het gestreepte, katoenen Oxford T-shirt.»

Wat kunnen we verwachten voor F/W 12?
«Stijf materiaal als vilt, wol met neopreen en zuiver leer. Maar ook statement coats van luchtige stoffen. Ik raakte geïnspireerd door de couture uit de jaren 50 en 60 met veel ronde vormen en interessante neklijnen. Er komen chique, dagelijkse jurken met een moderne twist voorbij, maar ook de pencilskirt van ribstof. Ook sportieve stukken kom je tegen: broekleggings en mooi gesneden sweatshirts.»

Laatste nieuws

Zie ook