Ben jij een spaarder of spender?

Jawel, de duurste maand van het jaar komt er weer aan: december. Wist je dat: het

Ben jij een spaarder of spender?

Jawel, de duurste maand van het jaar komt er weer aan: december. En dus zocht redacteur Renske Hoff uit hoe je de maand een beetje schadevrij doorkomt. Lees het (vermakelijke) verhaal nu in Marie Claire. Voor nu alvast een paar wist-je-datjes over geld en een onderzoekje: ben jij een spaarder of een spender?

Wist je dat:

het ING Economisch Bureau stelt dat internetdating de inkomensverschillen vergroot? Mensen zoeken steeds vaker online een partner, en letten daarbij goed op het inkomen van de eventuele toekomstige Grote Liefde.

..je nu kunt testen of je een 'spendthrift' (verwkister) of een 'tightwad' (gierigaard) bent. Doe de test hier!

..als je niet spaart, dan ben je best een beetje een uitzondering in Nederland. Nederland blijft een land van spaarders. Maar liefst 86% van de Nederlanders spaart, 14% spaart niet.  Hulp bij sparen nodig? Bedenk een DOEL, dat helpt echt. Of check de spaarwijzer van ING.

..het vakantiegeld voor veel Nederlanders onmisbaar is; als er geen vakantiegeld zou komen zou 60% hun vakantieplannen aanpassen en een op de zeven Nederlanders helemaal niet meer op vakantie gaan. (Bron ING)

..het echt helpt je kinderen vroeg te leren sparen. Vroege spaarders hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel dan niet-spaarders. Ze kiezen eerder voor sparen dan lenen, betalen rekeningen direct en hebben een beter financieel overzicht. Jonge spaarders weten ook meer over geldzaken dan leeftijdsgenoten die niet sparen. Ouders zijn belangrijk om het goede voorbeeld te geven: 73% van de spaarders geeft aan dat ouders ook spaarden, tegen 46% van de niet-spaarders. (Bron ING)

..onderzoekers bezig zijn te testen wat de kans is dat iemand later geldproblemen krijgt. Bekijk dit dottige filmpje, waarin een selfcontrol-test gedaan wordt onder een paar kinderen. Ze krijgen een marshmellow: maar als ze hem niet opeten, krijgen ze er straks maar liefst twee! Onderzoekers denken nu aan te kunnen tonen dat kinderen die het snoepje niet kunnen laten liggen later bijv. sneller geldproblemen hebben.