Interview: Charlotte Roche over Schootgebed

Charlotte Roche loopt ’s ochtends vroeg met haar glitterpumps van Topshop de lobby van het Ambassade Hotel in Amsterdam binnen. Het huwelijk is de

Charlotte Roche loopt ’s ochtends vroeg met haar glitterpumps van Topshop de lobby van het Ambassade Hotel in Amsterdam binnen. Met haar felgekleurde tatoeages ziet ze eruit als een rockster. Haar tweede boek Schootgebed ligt net in de winkels en dat deze vrouw niet vies is van seks is nog zacht uitgedrukt. In Schootgebed beschrijft ze tot in de punten hoe het personage Elizabeth seks heeft met haar man en de gedachtenspinsels die daarbij komen kijken. Wij zijn benieuwd naar de vrouw achter dit verhaal.

Waarom het onderwerp seks?
Voor mij is schrijven dicht bij jezelf blijven. Het vrouwelijke lichaam is iets wat mij fascineert én ik heb een grote fantasie op het gebied van seks. Ik heb het idee dat seks en relaties tegenwoordig alleen maar over angsten gaan. Het lijkt af en toe alsof we terug zijn in de jaren 50. Alles is zo standaard. Everybody is in love, married, having a child and buy a stupid flat somewhere. Wij vrouwen moeten veel opener zijn en meer genieten van het leven.

Het huwelijk is de rode draad in dit boek. Wil je het taboe seks binnen het huwelijk doorbreken?
Nee, want eigenlijk is seks binnen het huwelijk geen taboe. Zelfs de kerk staat het toe! Echter, praten over seks wel en dat is wat ik wil doorbreken. Ik merk dat het lastig is om erover te praten met iemand die op dat moment geen seks heeft. Dat doe je niet, want niemand durft open te zijn over haar seksproblemen. Ik ben geen sekswetenschapper die mensen vertelt wat en hoe ze het moeten doen. Ik heb net als ieder ander ook problemen en door over dit onderwerp te schrijven kom ik erachter of anderen dat ook hebben. Ik maak het bespreekbaar.

“Ik glijd langzaam met mijn gezicht naar zijn kruis. En ruik zijn mannelijke geur.” Je bent in je boek heel open over seks. Durf je meer te praten over seks sinds je deze boeken hebt geschreven?
Totaal niet! Ik denk zelfs dat ik me meer schaam dan andere mensen. Ik voel de blokkade zelf heel erg. Mijn vrienden lachen zich kapot wanneer de pers mij dé seksauteur noemen. Puur omdat ik in het gewone leven helemaal niet zo ben. Op het podium ben ik heel open, maar als ik met mijn vriendinnen in een pub zit, dan praat ik bijna nooit over seks.

Hoe denkt jouw man over je manier van schrijven?
My husband is cool, very cool. Because he’s my husband! Het is echt heel lastig om hem te shockeren. Mijn man was de inspiratie voor dit boek. Op een avond gingen we eten bij een wat oudere schrijver en zijn vrouw. Wanneer zijn vrouw sliep, vertelde de schrijver dat hij na zo’n lang huwelijk verveeld raakt om steeds met dezelfde vrouw seks te hebben. Hij vertelde dat hij hier graag over wilde schrijven, maar dat hij dat niet kon maken tegenover zijn vrouw. Mijn man en ik kwamen later die avond thuis en hij zei: “Ik wil dat je achteraf nooit zegt dat je geen boeken hebt kunnen schrijven omdat je een man hebt.” Dat bracht mij op het idee een boek te schrijven over seks binnen het huwelijk.

Je hebt ook een dochter van negen. Ben je bang voor wat er gebeurt als zij het leest?
Ze weet dat ik schrijfster ben en is daar heel trots op, maar ze weet niet waarover ik schrijf. God, nobody tells her! Toch zie ik het zo: een vrouw kan geld verdienen als prostituee, maar daarnaast ook een fantastische moeder zijn. En zo ben ik ook. Ik zie mijn beroep en rol als moeder los van elkaar.

Wat als ze ouder is? Dan komt ze er toch een keer achter.
Als ze in de puberteit komt, wordt het misschien wel even lastig, maar ik zou haar nooit in mijn verhalen gebruiken. Een journalist vroeg mij ooit of ik een wens heb. En mijn antwoord was duidelijk: dat mijn dochter zich prettig voelt in haar eigen lichaam.

Zijn er plannen voor een derde boek?
Ik wilde aan het einde in dit boek schrijven over het slechte zelfbeeld dat vrouwen van zichzelf hebben, maar mijn uitgever zei meteen: third book! Ik heb zelf jarenlang anorexia gehad en ben daar door therapie nu vier jaar vanaf. Mijn volgende boek zal gaan over hoe belangrijk het is dat wij vrouwen trots zijn op ons lichaam. Wat heel tof is dat de filmrechten voor Vochtige Streken (Charlotte’s debuut) inmiddels zijn verkocht. In het voorjaar van 2012 zal de film uitkomen. Ik kan niet wachten!

Laatste nieuws