Filmrecensie: Beginners

Lees ook

Wat doe je als je vader na de dood van je moeder op 75-jarige leeftijd uit de kast komt, en met volle teugen van zijn nieuwe leven en jongere vriendje geniet? Ga het zien in de nieuwe film van  regisseur Mike Mills: Beginners. Met niemand minder dan Mélanie Laurent en Ewan McGregor in de hoofdrollen.

‘Arthur, jij komt nu bij mij wonen’, zegt Oliver (Ewan McGregor), een 38-jarige grafisch kunstenaar tegen de Jack Russel van zijn onlangs overleden vader. In de tragikomische openingsscène leidt hij het hondje door zijn nieuwe huis. ‘Het kan hier heel eenzaam zijn, dus je kunt maar beter leren om met me te praten.’ Oliver doelt hiermee op zijn mislukte liefdesleven: het is uit met zijn vierde vriendin en sinds de dood van zijn vader komt hij nog nauwelijks buiten. Tot zijn vrienden hem meeslepen naar een feest en hij de mysterieuze actrice Anna (Mélanie Laurent, onthoud die naam!) ontmoet.

Terwijl de twee langzamerhand verliefd worden, verwerkt Oliver de dood van zijn vader Hal (Christopher Plummer). Via flashbacks zien we hoe zijn vader na vierenveertig jaar huwelijk uit de kast komt, en van zijn nieuwe gay lifestyle en jongere vriendje geniet. Maar veel tijd is hem niet gegund: hij krijgt kanker. Ondanks zijn ziekte probeert hij alles uit het leven te halen, wat mooie, hilarische scènes oplevert. Zoals het moment waarop Hal zijn zoon midden in de nacht belt na het uitgaan. ‘Ik heb vannacht zeer bijzondere, harde muziek gehoord! Het klonk ongeveer zo: ‘its-its-its’. Wat voor muziek is dat?’, vraagt Hal. ‘Waarschijnlijke house, pap’, antwoordt Oliver half slaperig.

Hoewel Beginners zich onderscheid van doorsnee romantische komedies (de scènes waarin ze gaan disco rollerskaten, en middenin de nacht graffiti gaan spuiten in de stad zijn vermakelijk) ontbreekt het de film aan goede dialogen tussen de tortelduifjes. Als kijker vraag je je daarom af waarom de twee nu eigenlijk verliefd worden op elkaar. 

Hoe dan ook, de opbloeiende romance tussen Oliver en Anna sterft bijna een vroege dood. Oliver blijkt namelijk getraumatiseerd door het liefdeloze huwelijk van zijn ouders, die elkaar elke ochtend een kus gaven omdat het moest. 

Gelukkig werken het plotse geluk en de verliefdheid van zijn vader Hal uiteindelijk aanstekelijk, voor de kijker én voor Oliver. Lukt het hem om zijn zoon toch nog iets te leren over de liefde, zodat de relatie met Anna wel kans van slagen heeft?

Ps. Nog een pluim voor de rol van Jack Russel Arthur. Via ondertiteling krijgen we mee wat er in het hoofd van de hond omgaat. 

Beginners draait vanaf donderdag 13 oktober in de bioscoop.

Laatste nieuws

Zie ook