Interview: Elise Schaap

Stel je voor. Je kruipt in de huid van misdaadjournaliste Ava. «Totaal niet! Hoe heb je je voorbereid op de rol? «Om meer inzicht te krijgen in de

Interview: Elise Schaap

Stel je voor. Je bent een onafhankelijke misdaadjournaliste bij een landelijke krant en je wordt verliefd op de rechercheur van de afdeling Zware Criminaliteit in Amsterdam. Door de belangenverstrengeling krijg je al snel een gevalletje Romeo en Juliet. In de nieuwe Net 5 serie Hart tegen Hard overkomt het Ava (Elise Schaap). Tussen moord, diefstal en chantage door probeert ze er alles aan te doen om haar verlangens voor Thomas (Dragan Bakema) geheim te houden.

Je kruipt in de huid van misdaadjournaliste Ava. Ben je zelf ook zo dapper?«Totaal niet! Ava is avontuurlijk, gaat overal op af en wil altijd het laatste woord hebben. Het spannendste wat ik ooit gedaan heb is een jungletocht in Maleisië. Het zou drie dagen duren, maar toen we na zes uur wandelen het verharde pad afgingen en ik overal bloedzuigers zag, ben ik gillend de jungle uitgerend. Terwijl Ava in de serie undercover gaat, over de weg scheurt en in één scene zelfs een kopstoot geeft.»

Hoe heb je je voorbereid op de rol?«Om meer inzicht te krijgen in de moeilijke verhouding tussen Ava en Thomas ben ik gaan praten met John van den Heuvel (misdaadjournalist voor De Telegraaf en RTL Boulevard, red.). Hij heeft me doen inzien dat je als journalist op geen enkele manier met belangenverstrengeling bezig mag zijn. Je moet onafhankelijk zijn, schrijven. Dat is ook de reden waarom Ava niet met Thomas om kan gaan.»

Waar zou je voor kiezen als je in Ava’s schoenen stond: liefde of werk?«Geen idee, ik heb al heel lang een relatie. Ik ben gek op mijn vak, maar ik vind ook dat je werk moet kunnen relativeren. Uiteindelijk is liefde het belangrijkst in het leven.»

Je hebt al een groot cv opgebouwd, terwijl je pas net bent afgestudeerd. Ben je al toe aan een sabbatical?«Nou, ik zorg er wel voor dat ik genoeg vakantie neem. Acteren vergt toch een hoop van je, je bent continu bezig je beste beentje voor te zetten. Ik voel snel de druk om te presteren en ben erg stressgevoelig. In mijn vrije tijd lig ik daardoor ook echt op apengapen! (lacht) Het enige wat ik dan doe is eten, zitten en lezen. Het liefst lees ik boeken van Arnon Grunberg. De joodse Messias is mijn favoriet. Ik ben dol op de vileine humor.»

Welke droomrol staat nog op je verlanglijst?«De vrouwelijke variant van de rol die acteur Mickey Rourke speelt in The Wrestler. Een rol waarvoor je helemaal tot het uiterste moet gaan en lichamelijk iemand anders moet worden.»

Wanneer gaan we je in een Hollywoodfilm terugzien?«Dat is geen serieuze ambitie. Naast een overdosis geluk en talent, moet het vooral in je zitten om het te kunnen volhouden in het buitenland. Twee jaar geleden zat ik voor een miniserie twee maanden in Italië. Na de opnames ben ik zo snel als ik kon weer naar huis gegaan: ik ben teveel verknocht aan huis, aan mijn liefde en mijn familie.»

Maar als je die droomrol tóch te pakken zou kunnen krijgen?«Een jaar zou ik er wel voor over hebben. Maar daarna zo ik zo snel mogelijk weer terug naar huis gaan!»