Film: Submarine

Soms wil ik dat een filmploeg mijn leven vastlegt om een documentaire te maken over mij als prominente denker, die worstelt met een groot verlies. T

Lees ook


Soms wil ik dat een filmploeg mijn leven vastlegt om een documentaire te maken over mij als prominente denker, die worstelt met een groot verlies.
Zo introduceert de 15-jarige Oliver Tate zichzelf in Submarine. Een ongewone kennismaking met de hoofdrolspeler, maar typerend voor dit debuut van regisseur Richard Ayoade. De filmmaker neemt je mee naar de dromerige, absurde, maar toch ook herkenbare belevingswereld van de tiener. De Brit doet dit met een heerlijke, vintage feel, zoals we al van hem gezien hebben in de videoclip Cape Cod Kwassa Kwassa van Vampire Weekend. Een aanrader!

Tiener
Oliver Tate (Craig Roberts) is het levende voorbeeld van de generatie Ik. De scholier denkt enerzijds dat de wereld om hem draait, maar anderzijds heeft hij geen idee wie hij werkelijk is. Een feest der herkenning voor generatieleden, want wie heeft niet op die leeftijd net als Oliver gerookt, een tijdje een hoed gedragen of obsessief naar een bepaalde muzikant geluisterd om erachter te komen wie hij is?

Twee missies
Buiten de zoektocht naar zichzelf om heeft Oliver ook nog twee belangrijke missies. Allereerst de relatie van zijn ouders redden. Door de komst van de nieuwe buurman – een oude vlam van zijn moeder – lijkt het toch al ongelukkige huwelijk van zijn ouders voorgoed uiteen te spatten. En dus moet de buurman uitgeschakeld worden. Ten tweede wil hij zijn maagdelijkheid verliezen. Bij voorkeur aan klasgenoot Jordana (Yasmin Paige), met als uiterste deadline zijn naderende 16e verjaardag.


Genânte momenten

Wat volgt is opeenstapeling van Oliver’s klungelige, hilarische en vooral ongemakkelijke pogingen om zijn missies te behalen. Regisseur Richard Ayaode blijkt met zijn debuut een meester in het vastleggen van gênante momenten. Zoals het vertederende, maar oh zo foute diner dat Oliver organiseert voor hem en Jordana. Denk: garnalencocktails, bloemetjesbehang, rode kaarsen en een beschamende bedpose om Jordana te verleiden. Ook Oliver’s plan om de buurman uit te schakelen zorgt voor een lachbui. Zoals de scène waarin hij in camouflagekleding het huis van de buurman binnensluipt om uit wraak de boel onder te plassen, maar het niet lukt.

Droogkomisch
Enig minpuntje is dat tussen de droogkomische situaties door het verhaal naar de achtergrond drijgt te verdwijnen, waardoor je je als kijker soms afvraagt waar Ayoade met Submarine naar toe wil. Maar het spel van hoofdrolspeler Craig Roberts maakt veel goed. Hij weet Oliver neer te zetten als een onzekere tiener met wie je absoluut gaat meeleven. Bovendien is Submarine een lust voor het oog vanwege de romantische, vintage shots. Al met al een mooi, integer en geestig portret over de belevingswereld van een puber. Gaat dat zien!

Submarine draait vanaf 22 september in de bioscoop.

Laatste nieuws

Zie ook