Interview: singer-songwriter Jon Allen

Sinds Carice van Houten hem naar Nederland haalde, zijn muziekrecensenten in de ban van singer-songwriter

Lees ook

Sinds Carice van Houten hem naar Nederland haalde, zijn muziekrecensenten in de ban van singer-songwriter Jon Allen. Lovend wordt hij ‘de nieuwe Rod Stewart’ en ‘James Blunt met ballen’ genoemd. Met zijn gitaar, seventies haircut en raspende stem wil de folk-rock zanger nu ook onze harten veroveren. Marie Claire sprak Jon Allen over zijn muzikale jeugd, zijn droomvrouw en zijn nieuwe album Sweet defeat.

Wat is je mooiste herinnering aan de zomer?
«De eerste keer dat ik verliefd werd. Maar dat ga ik niet vertellen, dat is te cheesy. Nou vooruit: ik was zestien en kreeg verkering met een meisje in mijn geboorteplaats Devon. Het was alsof het dode in mij tot leven kwam.»

In die tijd ontdekte je ook je stem, toen je voor de grap een keer Elvis nadeed op het podium.
«Iedereen in onze band wilde graag populair zijn, maar niemand durfde de frontman te zijn. Tijdens een optreden heb ik voor de grap een keer de microfoon gepakt. Ik zette James Brown’s stem op en zong a capella This is a man’s world. Het publiek reageerde zo enthousiast dat ik verder ging met wat nummers van Elvis. Toen ontdekte ik dat ik een performer ben. Het zit in mijn bloed.»

Het schrijven van je eerste album Dead man’s suit duurde bijna 10 jaar, Sweat defeat maar 10 maanden. Dat is een groot verschil.
«Toen ik Dead man’s suit schreef, was ik teveel gefocust op het binnenhalen van een platenconctract. Mijn helden Bob Dylan en The Beatles hadden een major record deal, en ik dacht dat dat de enige manier was om door te breken als muzikant. Toen ik dat idee eenmaal had losgelaten, kon ik vrijuit gaan schrijven. Maar Sweet defeat schreef ik ook sneller omdat mijn relatie net was uitgegaan. Het is cliché, maar ik denk dat artiesten een beetje drama in hun leven nodig hebben om muziek te schrijven.»

Wat is voor jou het meest emotionele nummer op het album?
«Last orders. Ik houd van de tekst. Het is een romantisch nummer maar tegelijkertijd droevig. Als ik het speel, denk ik terug aan het moment waarop ik een fout maakte en een belangrijk persoon in mijn leven kwijtraakte.»

Het nummer Joanna gaat over je droomvrouw. Heb je haar al gevonden?
«Nee, nog niet. Hoe ze eruitziet? Ik heb niet echt een type, maar ik vind het wel belangrijk dat ze hersenen en een gevoel voor humor heeft. En ze mag niet altijd op dieet zijn.»

Carice van Houten is dol op je muziek. Hoe vond je het om met haar op te treden tijdens de Nacht van Carice in Utrecht?
«Carice is een fantastische zangeres. Ze is zo’n vrouw die overal in uitblinkt. Vreselijk! (lacht) Ik kende haar nog niet voor het optreden, maar ik heb gehoord dat ze in een film speelt over een vrouw die een postnatale depressie krijgt (De gelukkige huisvrouw, red.). Die wil ik graag zien.»

Met wie – dood of levend – zou je graag een duet willen opnemen?
«Met Aretha Franklin. Dat is een geweldige zangeres. En met Billie Holiday als ze nog zou leven. Zij heeft zichzelf zo vaak opnieuw uitgevonden.»

Waar hoop je als oude man van 90 op terug te kijken?
«Op iets om trots op te zijn. Ik wil geen spijt hebben van dingen die ik niet heb gedaan, ik leer liever van mijn fouten. En ik hoop dat ik omringd ben met mensen die me liefhebben.»

Jon Allen staat op 13 augustus op Huntenpop in Ulft. Van 4 tot en met 8 september tourt hij langs poppodia in Nederland: klik hier voor het overzicht.

Laatste nieuws

Zie ook