Interview: singer-songwriter Jesca Hoop

De één omschrijft haar muziek als folk, de ander noemt het jazz: de muziek van

Lees ook

De één omschrijft haar muziek als folk, de ander noemt het jazz: de muziek van Jesca Hoop is niet in een hokje te stoppen. Toch kreeg haar eerste plaat Hunting my dress lovende kritieken en ook living rocklegend Tom Waits is fan. Met haar nieuwe album Snowglobe tourt de singer-songwriter door Europa. Marie Claire sprak de zangeres over haar muziek, de zes jaar die ze into the wild doorbracht in de bergen van West-Amerika en haar dromen.

Welk vakantieland past het beste bij je muziek?
«The world inside your mind (lacht). Mijn muziek past niet per se bij een plek op aarde. Mijn vorige album Hunting my dress is een plaat om ’s ochtends te draaien, wanneer je in bad ligt of thee drinkt. Maar eigenlijk maakt het niet uit wanneer mensen naar mijn muziek luisteren, als ze het maar doen.»

Waar haal je inspiratie voor je muziek vandaan?
«Ik schrijf het liefst over directe gebeurtenissen, maar ik maak er een poëtische tekst van vol metaforen. Zo heb ik het nummer Snowglobe geschreven nadat mijn moeder was overleden. Ik had drie dagen met mijn familie doorgebracht terwijl ze in coma lag.»

Je bent bevriend met Tom Waits, en hebt zelfs met hem samengewerkt. Hoe was dat?
«In het begin was het doodeng, maar ik was zó blij dat ik de mogelijkheid had. De eerste keer dat hij mijn muziek hoorde, draaide hij de volumeknop voluit en begon hij zijn hoofd te rocken op de beat. Hij liet me zien dat hij oprecht geraakt was door het nummer. Zijn goedkeuring is van onschatbare waarde voor mij. Tom is een held en een meester in zijn werk.»

Wat is het beste dat je van Tom Waits hebt geleerd?
«Dat ik niet zes maanden over drie nummers kan doen. Dat mag echt niet langer dan twee weken duren!»

Na de middelbare school heb je in de bergen van West-Amerika gewoond. Waarom?
«Ik was net geslaagd en wilde rondreizen. Dat heb ik zes jaar gedaan. I lived like a little wild animal. Ik verbouwde mijn eigen eten en leefde van gratis voedsel. Ik heb een keer een hele zomer onder een appelboom geslapen, maar leefde ook in tenten en hostels in de bergen en de woestijn. Het was een ingrijpende maar belangrijke omweg in mijn leven.»

Waarom ben je na al die tijd weer teruggekomen naar de bewoonde wereld?
«Ik miste het optreden zo erg. En de stad is waar je moet zijn als je muziek wilt maken.»

Je houdt van opvallende hoeden en haarstukjes. Waar shop je graag?
«In Europa, omdat je hier veel uitzonderlijke items kunt vinden. Laatst was ik in Straatsburg en vond ik in een kleine boetiek de perfecte bolhoed, een mooie hoge hoed en een kleine soldatencap. De haarband van veren die ik nu draag, heb ik gekocht op Glastonbury. Festivals zijn geweldige plaatsen om aparte kleding en sieraden te vinden.»

Wat hoop je nog te bereiken met muziek maken?
«Er zijn nog een hoop podiums waar ik graag wil headlinen. De Davies Symphony Hall in San Fransisco staat op nummer 1. Ik heb daar ooit gestaan in het voorprogramma van Sinéad O’Connor, maar zou het podium dolgraag voor mezelf willen hebben.»

Luister hier naar Snowglobe van Jesca Hoop. Wil je haar live zien? Houdt haar site in de gaten, en koop alvast kaartjes voor Crossing Border op 18 november.

Laatste nieuws

Zie ook