Interview: auteur Alice Hoffman van 'De drie zusjes'

Interview: auteur Alice Hoffman van 'De drie zusjes'

In thuisland Amerika is Alice Hoffman net zo beroemd als Elizabeth Gilbert van Eat, pray, love, maar hier kennen we de bestsellerauteur nog niet. En dat terwijl ze een cv heeft om u tegen te zeggen. Haar boeken zaten in Oprah’s Book Club en Nicole Kidman en Sandra Bullock speelden de hoofdrollen in de verfilming van haar roman Practical magic. Deze week komt De drie zusjes in Nederland uit. Tijd voor een interview!

Overtuig ons: waarom moeten we je boek lezen?«De drie zusjes is een emotioneel verhaal over de band tussen drie zussen en hun moeder. Annie probeert haar dochters te beschermen tegen de harde buitenwereld, maar door een traumatische gebeurtenis dreigt het gezin uit elkaar te vallen. In het boek kom je erachter of hun liefde sterk genoeg is om dit te overleven. Het verhaal is herkenbaar, omdat we allemaal dochters zijn. Dat raakt je als lezer.»

 Wat is de beste leeslocatie voor De drie zusjes?«Languit op de bank onder een dekentje.»

 Je bent moeder van twee kinderen. Hoe combineer je dat met je werk?«Toen mijn kinderen nog jong waren, werkte ik zo georganiseerd dat ik één dag werk in twee uur stopte. Ik plande elke minuut en werkte ’s ochtends als iedereen nog lag te slapen. Nu mijn kinderen naar school gaan, heb ik voor mijn gevoel alle tijd van de wereld. Mijn tip voor moeders met een drukke baan is plannen. Schrijf per dag op wat je moet doen, en houd je aan die planning.»

Spiritualiteit is een terugkerend thema in je boeken. Waarom?«Door spiritualiteit een rol te geven in mijn boeken creëer ik een diepere laag in het verhaal. Het is net als mythes en sprookjes een manier om een verhaal te vertellen.»

 Je hebt meer dan twintig boeken geschreven. Dat vereist een hoop ideeën. Wat inspireert je?«Vaak krijg ik nieuwe ideeën als ik op reis ben. Op het moment dat ik De drie zusjes aan het schrijven was, bracht ik een bezoek aan mijn tante in Parijs, waar ik sinds mijn jeugd niet meer was geweest. Haar indrukwekkende binnentuin was mijn inspiratiebron voor één van de belangrijkste locaties in het boek.»

Oprah Winfrey heeft jouw boek Here on earth voor haar Book Club uitgekozen en Practical magic is verfilmd. Wat wil je nog bereiken in je carrière?«Bij elk boek denk ik tijdens het schrijven: dit is meant to be. Bij De drie zusjes had ik ook het gevoel dat dit hét boek is waar ik voor op de wereld ben gezet om het te schrijven. Zodra het af is, heb ik alweer een nieuw verhaal in mijn hoofd en weer datzelfde gevoel. Ik hoop dat ik nog heel lang verhalen mag vertellen.»

Welk boek was volgens jou ook meant to be written?«Woeste hoogten van Emily Brontë.»

In Practical magic de film speelden Sandra Bullock en Nicole Kidman de hoofdrollen. Mocht De drie zusjes verfilmd worden, wie zou je dan kiezen als hoofdrolspelers?«Blake Lively van Gossip Girl en Hailee Steinfield uit True Grit. En nog een onbekende actrice als fris, nieuw gezicht.»