Kun je groentes eten zonder ze eerst af te spoelen?

Het is belangrijker dan je denkt.

Lees ook

Als het om fruit en groenten gaat, is het nooit helemaal duidelijk hoe goed je ze moet ‘wassen’ voordat ze op je bord belanden. Maar het afspoelen van je producten is belangrijker dan je denkt. 

Ziekteverwekkers

Zelfs als een stuk groente of fruit schoon lijkt te zijn, is dat waarschijnlijk niet het geval. Het feit dat er geen zichtbaar vuil is, betekent niet dat het niet bedekt is met microben en potentiële, soms schadelijke, ziekteverwekkers (die het product onderweg heeft opgepikt). Ongeveer 48 miljoen mensen krijgen jaarlijks een door voedsel overgedragen ziekte. 

Uitbraak


Het wassen van producten met water is meestal genoeg om de meeste verdwaalde ziekteverwekkers te verwijderen. Enne, het eten van een paar bacteriën zal je hoogstwaarschijnlijk niet ziek maken. 

Maar als het gaat om grote uitbraken van ziektekiemen, dan is het een ander verhaal. Als een product zo besmet is geraakt dat mensen er ziek van worden, dan is de kans groot dat er veel meer ziekteverwekkers op het voedsel aanwezig zijn dan normaal. In deze gevallen, zal het spoelen niet genoeg zijn. Er wordt geadviseerd om besmette producten weg te gooien. 

Handen wassen

Het afspoelen van je producten is vaak voldoende. Houd het product een paar minuten onder de kraan. Hiermee spoel je ongeveer 90 tot 99 procent van de aanwezige bacteriën weg. Enne, vergeet niet om eerst je handen te wassen voordat je het product gaat schoonmaken. 

Welke bacteriën er ook op je handen aanwezig zijn, ze worden gemakkelijk overgedragen op het voedsel dat je bereidt, tenzij je ze dus van tevoren wast. 

Bron: Self | Beeld: Jason Briscoe

Laatste nieuws

Zie ook