Stellen doen een boekje open over geld

"Ik spaar, maar hij heeft een gat in zijn hand."

Lees ook

Vliegen de euro’s elke maand weer jullie portemonnee uit of hebben jullie heibel over elke cent die wordt gespendeerd? En is er financieel overzicht of gaan alle inkomsten op één grote hoop? Drie stellen doen een (huishoud)boekje open over geld.

Alexander (36) en Nikki (28) wonen samen en leven extreem zuinig

Nikki: “Omdat we grote dromen en doelen hebben, doen we extreem zuinig met ons geld. We willen trouwen, een huwelijksreis maken en een andere woning kopen. Hoewel we elke euro nauwlettend in de gaten houden, heb ik niet het idee dat we iets tekortkomen. Het is eerder een soort sport geworden om weinig uit te geven. We plannen ook erg vooruit. Komt er een verjaardag aan of een feestdag, dan zorgen we ervoor dat we de maand ervoor geld overhouden. Dat doen we onder andere door elke week 140 euro van mijn rekening te pinnen. We verdelen dat bedrag in verschillende potjes: 90 euro voor de boodschappen, 20 euro voor spontane uitgaven, 10 euro voor uit eten, 10 euro voor cadeautjes en 10 euro voor kleding. Onze boodschappen doen we heel bewust; we kijken naar wat er in de aanbieding is. We eten restjes van de vorige dag, drinken geen frisdrank maar thee of water, en eten lang niet alle dagen vlees. Het is goed te doen. Soms houden we zelfs geld over. Het bedrag dat we apart leggen voor bijvoorbeeld kleding is erg laag, dat weet ik, maar gelukkig hadden we allebei een uitgebreide garderobe voordat we zo fervent aan het sparen sloegen. Omdat Alexander het hoogste inkomen heeft, betaalt hij alle vaste lasten.”

“Winkels waar je enkel kunt pinnen slaan wij over”


Alexander: “Voordat Nikki bij mij introk, verhuurde ik mijn woning regelmatig en sliep ik zelf overal en nergens. Dat leverde me zo’n 2500 euro per maand op. Omdat dat nu niet meer het geval is, maar we wel bepaalde doelen voor ogen hebben waar we flink voor moeten sparen, hebben we allerlei manieren gevonden om onze uitgaven laag te houden. Op naar de kapper gaan bespaar ik bijvoorbeeld door te reageren op een gratis knipbeurt van een studentkapper op Facebook. Het Netflix-abonnement deel ik met mijn zusje. Verder heb ik geen dure smartphone, maar een oud model Nokia waar ik enkel mee kan bellen en sms’en. Whatsappen doe ik alleen op de laptop. De grootste winst behalen wij echt door niet meer tussendoor te pinnen. Winkels waar je alleen maar met je pinpas kunt betalen worden, daar komen we dan ook niet.”

Oscar (30) en Esmee (27) wonen drie jaar samen en denken heel verschillend over geld

Esmee: “Ik ben fotograaf en influencer, en verdien ongeveer 2500 euro per maand. Oscar werkt als marketeer en verdient 2000 euro. We hebben een gezamenlijke rekening waar we allebei 1000 euro per maand op storten. Hier betalen we alle vasten lasten van en kosten die we samen maken. Onze zorgpremies en abonnementen voor mobiele telefoons et cetera betalen we zelf, dus van onze eigen rekening. In sommige maanden vallen onze gezamenlijke kosten hoger uit, bijvoorbeeld als we meerdere keren op en neer naar Groningen moeten of als we veel verjaardagen hebben. Dan is die 2000 euro per maand niet genoeg en storten we bij. Ons huis is nu echt een te grote kostenpost. Ik had een koophuis in Groningen; die hypotheek was stukken goedkoper. Toch besloten we dat we naar het westen wilden verhuizen, omwille van ons werk. Aan die verkoop heb ik overigens wel een mooi bedrag overgehouden, maar dat geld heb ik opzijgezet. Ik hoop dat we op korte termijn weer iets kunnen kopen. Ik spaar zoveel mogelijk per maand, maar met deze huurprijs wel veel minder dan ik zou willen. Kleding en accessoires zijn zakelijk geworden door mijn bedrijf, waardoor ik daar privé veel minder aan uitgeef dan vroeger. Op vakantie gaan doen we wel, maar voornamelijk zijn het zakelijke reizen waarbij ik Oscar meeneem en hij mij helpt bij het maken van de content. Waar ik vooral mijn geld aan uitgeef, zijn de bioscoopjes en etentjes buitenshuis met vriendinnen. Ik ben heel blij dat Oscar en ik allebei nog een eigen rekening hebben, Oscar heeft werkelijk een gat in zijn hand en het zou alleen maar wrijving geven als hij ‘ons’ geld zo makkelijk zou spenderen.”

“Ik spaar, maar hij heeft een gat in zijn hand” 

Oscar: “We hebben inderdaad allebei een ander idee over geld, ik maak me er nooit zo druk om. Ik maak het op aan kleding, niet eens zoveel als ik zou willen, of aan onderweg iets eten of drinken. Vaak weet ik niet eens waar het blijft. We hebben het er al meerdere malen over gehad, dat we eigenlijk een gezamenlijke spaarrekening zouden moeten openen, maar dat is er nog niet van gekomen. Het past ook wel bij me om niet zo erg in de toekomst te kijken, als het over financiën gaat. Tegelijkertijd merk ik wel dat het niet hebben van een buffer soms lastig kan zijn. Wanneer er onvoorziene kosten op ons pad komen, zoals een kapotte auto, heb ik weinig geld om even ‘bij te springen’. Maar gelukkig komt het altijd weer goed.”

Benieuwd naar het laatste stel? Je leest het in het oktober nummer van Marie Claire. 

Bron: Natasje Bijl | Beeld: Le Creuset

Laatste nieuws

Zie ook