Dit zijn de meest voorkomende zorgen over sex

Nergens om je voor te schamen.
Dit zijn de meest voorkomende zorgen over sex

Vaak praat je met vriendinnen alleen over hoe leuk sex kan zijn. Niemand die lang zit te kletsen over haar diepste seksuele angsten (kan natuurlijk wel). Maar als je er zelden mensen over hoort, is het gemakkelijk aan te nemen dat jij de enige bent die een gecompliceerde relatie met sex kan hebben. En dat ben je niet. Daarom drie onderwerpen die vaak bij sekstherapeuten voorbij komen. 

1. Je hebt het gevoel dat je geen idee hebt wat je doet

Oké, goede sex vereist oefening. De meeste mensen worden aan hun 'lot' overgelaten om uit te zoeken hoe sex eigenlijk is. En vaak komt die informatie uit minder bevredigende plaatsen, zoals onrealistische porno die veel teveel mythes in stand houden. Dus, als je niet super zelfverzekerd bent in je capaciteiten en soms het gevoel hebt dat je geen idee hebt wat je doet. Onthoud dan dat je niet de enige bent. 

Lees ook: 6 Redenen waarom sex pijn kan doen

2. Je schaamt je voor masturbatie

Volgens sekstherapeut Francis schamen veel mensen zich voor masturbatie. Dit kan door verschillende oorzaken komen, maar goed om te weten is dat er geen 'juiste' manier van masturberen is. "In principe, als je manier van masturberen goed voor je voelt en geen schade creëert voor jezelf of anderen, dan is het een heerlijk gezond deel van je seksualiteit en moet je het omarmen", aldus de sekstherapeut. 

3. Je voelt de druk om te presteren

"Dat kan dingen omvatten als de druk om sex te hebben op een bepaald moment tijdens het date proces, het gevoel dat je moet weten hoe je de ander kunt bevredigen zonder communicatie en/of de angst voor seksuele uitdagingen", zegt sekstherapeut Jillien Kahn

Zij herinnert haar cliënten er graag aan dat sex geen prestatie is. "De beste sex gebeurt als we de druk vergeten en in staat zijn om verbinding te maken met ons lichaam én onze (bed)partners", zegt ze. "Als je vooral bezig bent met je eigen prestaties of het maken van je partners orgasme, dan mis je zoveel van het goede spul." 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e261e7a819f4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });