Dit is wat alcohol écht met je huid doet

Ai.

Lees ook

Iedereen kent het wel: je wordt wakker na een avond stappen en schrikt als je in de spiegel kijkt. De reden dat je huid er de volgende ochtend zo slecht uit kan zien heeft te maken met de alchohol die je drinkt.

Lever

Alcohol kan je lever beschadigen en dit orgaan is nauw verbonden met de functie van je huid. Als je lever van streek is, zal het doormiddel van je huid te zien zijn. 

Lees ook: Je hebt witte wijn al die tijd verkeerd gedronken

Uitdroging

Tijdens het gistingsproces worden er concentraten geproduceerd. Deze dragen bij aan de smaak en geur van alchohol. Zij zijn ook de belangrijkste oorzaak van een kater. Door die concentraten zal overmatige alcohol als een vochtafdrijvend middel werken en uitdroging veroorzaken. Het belemmert ook de productie van vasopressine, het hormoon dat je helpt om water te resorberen. Dus als je een drankje drinkt, maak je het moeilijk voor je lichaam om zichzelf te rehydrateren. Dit zorgt uiteindelijk voor een uitgedroogde huid. 

Acne


Het hoge zout- en suikergehalte in alcoholische drankjes kan leiden tot het hormoon IGF-1, dat een overproductie van olie in je huid veroorzaakt. Combineer dit met piekende insulineniveaus en je hebt het perfecte recept voor acne. Wanneer je huid verstopt raakt met huidcellen en vuil, begint de olie zich achter deze blokkade op te bouwen, wat resulteert in puistjes.

Veroudering

Wanneer je alcohol drinkt, verhoogt de kans op celbeschadiging en huidveroudering. Uitdroging verzwakt de huidbarrière, waardoor invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld de zon) meer schade veroorzaken. Het vermindert ook de opslag van vitamine A in je lever. Wat dient als een krachtige antioxidant, die helpt bij het bevorderen van de celvernieuwing en bescherming. Door de verlaagde celvernieuwing kunnen er veel sneller rimpels ontstaan in je huid. 

Verkleuring

Alcohol werkt als een vaatverwijderaar, wat betekent dat het je bloedvaten opent. Als je bloedvaten te veel verdunnen, kunnen ze barsten, waar je kleine spatadertjes aan overhoudt die permanent groter kunnen worden. Dit kan rode vlekken veroorzaken op je benen, armen, neus, wangen etc.

Bron: Women’s Health | Beeld: Bad Moms

Laatste nieuws

Zie ook