Wat je hoofdhuid je kan vertellen over je gezondheid

En dat is heel veel.

Lees ook

Wist je dat je haar wordt beschouwd als een barometer van je gezondheid en dat haarproblemen vaak het eerste symptoom zijn van een medisch of voedingsprobleem? Nee, wij ook niet.

Vitamine tekort

Je kunt een tekort hebben, zoals ijzer, B12 of vitamine D, dat van invloed kan zijn op de gezondheid van je haar en hoofdhuid. Deze tekorten komen relatief vaak voor en het eerste teken is een lichte toename van haaruitval die vaak onzichtbaar lijkt totdat het haar merkbaar dunner wordt. 

Lees ook: Aha! Zo weet je of je stijl- en krultang aan vervanging toe is

Hevige menstruatie

Vrouwen die last hebben van zware menstruatie of die kinderen hebben gekregen, zijn zeer gevoelig voor haaruitval als gevolg van onvoldoende ijzeropslag. Genoeg ijzer eten kan helpen bij het gezond houden van je haar.

Kortdurende haaruitval


Een kortdurende haaruitval is vaak gerelateerd aan een ‘incident’. Bijvoorbeeld snel gewichtsverlies, een operatie, acute ziekte of stress, koorts, een ongeval of shock zijn allemaal bekende oorzaken. De hoeveelheid haar die verloren gaat, kan afhangen van de ernst van het ‘incident’ of de ziekte.

Plotselinge haaruitval

Plotselinge haaruitval kan nogal dramatisch en zeer verontrustend zijn. Dit type van acute haaruitval is meestal te wijten aan de volgende soorten incidenten:

Snel gewichtsverlies
Als een persoon snel gewicht verliest door een nooddieet of door een slechte gezondheid, zal het lichaam zijn steun voor het haar verminderen ten gunste van essentiële lichaamssystemen. Het resultaat hiervan is vaak haaruitval en verzwakt broos haar.

Hormonale invloeden
Hormonen hebben ook invloed op haaruitval en groei. De schildklier kan, indien deze niet in balans is, haarproblemen veroorzaken. Het haar wordt droger, kan van textuur veranderen of geleidelijk dunner worden. De hoofdhuid kan ook droog, jeukend en licht schilferig worden.

Uitdroging
Een droge hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt door uitdroging. Helaas zullen veel mensen bij het zien van kleine schilfers automatisch naar een antiroos shampoo grijpen, wat het in sommige gevallen nog erger kan maken. Let op je huid op andere delen van je lichaam. Zijn je benen en de rug van je handen droog? Dan kan het zijn dat je schilfers duiden op een uitdroging. Je lichaam heeft dan vocht nodig, in plaats van een speciale shampoo . 

Bron: Glamour US | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook