Coffee addict? Hier drink je de lekkerste koffies van Nederland

Wij spraken met Sàm van koffietje.nl

Lees ook

Ooit van een koffiemarathon gehoord? Sàm van koffietje.nl ging in 30 dagen langs 100 koffiebars in Nederland en weet als koffieliefhebber waar de lekkerste bakjes pleur worden geschonken. Marie Claire sprak haar hierover. 

Liefde 

Om een koffiemarathon te houden moét je wel een echte koffieliefhebber zijn. Dus wij vroegen aan Sàm wat koffie voor haar betekent. “Koffie betekent veel dingen voor mij, zoals een momentje voor mezelf, even genieten, de dag beginnen. Maar één ding springt eruit, en dat is het feit dat ik door koffie mijn vriend heb leren kennen.” 

De twee werkten bij hetzelfde bedrijf waar de koffie niet erg lekker was. Gelukkig zat er een fijne koffiebar beneden het kantoor. Hoewel ze eerst met meerdere collega’s koffie haalden, hadden ze op een gegeven moment een ‘mini-date’. En sindsdien zijn ze samen. 

Sàm heeft sinds kort haar baan opgezegd en is ze fulltime gaan werken voor haar site

Mooiste herinnering 

De mooiste herinnering die Sàm met koffie heeft was vorig jaar. Zo heeft ze 12 citytrips in Europa gedaan. En die draaiden niet om de bezienswaardigheden, maar om het ontdekken van de beste specialty koffiebarretjes in verschillende grote steden. “We stippelden dagen van te voren uit op welke dagen we welke koffiebars gingen bezoeken. Die ervaring vergeet ik echt nooit meer!”

Tekst gaat verder onder foto. 

Koffiemarathon in Nederland

Het idee ontstond toen ze samen met haar vriend aan het brainstormen was. “We wilden in een korte tijd meer koffiebars bezoeken op een leuke manier én ik wilde mezelf uitdagen. Zo is het idee geboren om in één maand tijd 100 koffiebars door heel Nederland te bezoeken.”

Enne, dit betekende dat Sàm 3 tot 4 koffiebarretjes per dag moest bezoeken. Ze wilde graag een mix maken tussen “nieuwe” koffiebars en koffiebars waar ze al een keer was geweest. Een kwestie van een tentje naar binnenlopen, koffie drinken en weer weg zal je denken, maar dat wilde ze juist niet.

“Ik wilde vooral nieuwe mensen leren kennen, weten wat hun drijft een koffiebar te runnen, of er als barista te werken. Bij de koffiebars die ik al kende, wilde ik iets extra’s doen, zoals een fotoshoot, een interview, maar ook meehelpen koffie maken (of de afwas doen). Op zondag 1 september ging de koffiemarathon van start. Toen was het echt een kwestie van gewoon doen en beginnen. Zenuwen aan de kant en er met volle energie tegenaan!”

Het beoordelen van koffie 

Waar Sàm op let tijdens het beoordelen van haar koffie? “Ik let op smaak en prestatie. Zo mag de koffie om te beginnen niet te heet zijn en moeten de smaken in balans zijn. Wanneer je een cappuccino bestelt, moet de latte art strak zijn, dus een mooi contrast tussen de witte melk en de donkere koffie. Ook wil je eigenlijk geen luchtbellen in het schuim zien, dat betekent namelijk dat de melk niet goed opgeschuimd en gewalst is.”

Wil je zelf je koffie kunnen beoordelen? Drink dan een espresso of filter koffie, om de koffie zo goed mogelijk te proeven. “Roer met je lepeltje door je espresso, om de cremalaag te openen en de aroma’s vrij te laten. Inhaleer en slurp je eerste slokje. Laat het door je mond rollen en als laatste slik je de koffie door en adem je uit door je neus. Oefening baart kunst.”


Tekst gaat verder onder foto. 

Top en bottom vijf koffiebars

Hoewel Sàm het moeilijk vond om aan te geven welke koffiebars er in haar absolute top 5 behoorden, heeft ze toch een lijstje gemaakt. 

Top 5
“Alles draait hier om koffie én de koffie in deze koffiebars is gewoon echt goed. Je hebt ook keuze uit verschillende koffiebonen, wat er voor zorgt dat je terug blijft komen om nieuwe koffie te proberen.”

1. FUKU, Amsterdam
2. Stoom013, Tilburg
3. DENF Coffee, Eindhoven 
4. Koffie bij Teun, Breda
5. Man met Bril Koffie, Rotterdam

Bottom 5
“Naar mijn mening speelt koffie hier niet echt een centrale rol, maar draait het meer om andere dingen zoals bijvoorbeeld lunch. Koffie is dan bijzaak.” 

1. Nice Bar, Rotterdam
2. MonQui, Den Bosch 
3. PS Koffie, taart & thee, Groningen
4. Eef Koffie, Den Haag
5. The Shore, Scheveningen

Benieuwd naar de rest van de koffiebars of gewoon benieuwd naar haar verhalen? Op haar website koffietje.nl lees je meer. 

Beeld: Sàm Lasaroms

Laatste nieuws

Zie ook