4 Tips zodat je je werk weer leuk gaat vinden

Als je motivatie ver te zoeken is.
4 Tips zodat je je werk weer leuk gaat vinden

De gemiddelde Nederlander besteedt 99.117 uur van zijn leven aan werk. Dat is ongeveer 4.130 volle dagen. Werken is dus een heel groot onderdeel van ons leven. Maar wat als je niet tevreden bent met je baan?

Routine

Het is niet moeilijk om vast te lopen in de eentonigheid van het arbeidsleven. Onproductieve routines zijn moeilijk te doorbreken en soms is het gewoon makkelijker om jezelf de dag door te slepen. Maar  het is tijd om daar wat veranderingen in te brengen met onderstaande tips.

1. Verwacht niet teveel

Veel mensen verwachten teveel van een baan. Ze vinden dat werk alles moet leveren. Vrienden, intellectuele vervulling, persoonlijke ontwikkeling, geld, een sociaal leven, etc.

Oplossing: Zoek uit wat je ongelukkig maakt. Bijvoorbeeld: je houdt van je werk, maar je kunt niet rond komen met je huidige salaris. Overweeg dan om een driedaagse werkweek te nemen en een parttime baan te vinden die meer betaalt voor de andere twee dagen.  

Lees ook: Dit is hoeveel uur we gemiddeld onbetaald werken

2. Vliegende start

Als je werkontevredenheid voortkomt uit de manier waarop je werkt. Met name je onvermogen om dingen gedaan te krijgen. Dan moet je manieren vinden om je productiviteit te verhogen.

Oplossing: De eerste stap is om je dag energiek te beginnen. Dit kan worden bereikt door een actief woon-werkverkeer (bv. te voet naar het werk), een voedzaam ontbijt of luisteren naar opwekkende muziek. Eenmaal op kantoor, moet je eerst aan de slag gaan met je belangrijkste taak van die dag. Als je de meest urgente taak uitvoert, krijg je een gevoel van prestatie na afloop. Wat je motivatie voor de rest van de dag kan verhogen.

3. Maak een plan

Een planning volgen levert veel meer op dan alleen maar doormodderen. Hou een agenda bij en maak een to-do lijst. Als een plan eenmaal is opgesteld, is het makkelijker om je te concentreren. Je zult duidelijk kunnen zien wat er wel en niet kan worden gedaan, en zo de verwachtingen kunnen managen.

4. Neem regelmatig pauzes gedurende de dag 

Volgens een recent onderzoek besteden we 65-75% van onze dag zittend en stilstaand. Maar het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen op het werk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook om de productiviteit te verbeteren en je energie te verhogen.

Oplossing: Een goed excuus voor een wandeling is uiteraard tijdens je lunchpauze. Wat je tijdens de lunch eet, kan ook van invloed zijn op je prestaties. Zorg ervoor dat je maaltijd eiwitten, koolhydraten én gezonde vetten bevat. De combinatie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel is, wat helpt om je opgewekt te voelen en je te concentreren.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e88fbd9e2b35', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });