Wat je moet doen als er iets in je oog zit

Om de irritatie te verlichten.

Lees ook

Iets in je oog hebben kan variëren van lichte irritatie tot een complete kwelling. Hier is wat je moet doen als je in deze ongelukkige positie zit.

Dokter

Ga naar de dokter als je ernstige pijn hebt, een vreemde verandering van het gezichtsvermogen ervaart of als je het gevoel hebt dat er iets in je oogbal vastzit. Gezien hoe essentieel je ogen zijn, wil je echt niet wachten tot zoiets als dit vanzelf beter wordt. 

Lees ook: Wat je blijkbaar eerst moet doen voordat je een avocado eet


Droge ogen

Om iets uit je oog te verwijderen, moet je eerst zeker weten dat er daadwerkelijk iets in zit. Je zou denken dat je dit echt wel weet. Maar sommige aandoeningen zoals droge ogen kunnen je het gevoel geven dat je iets in je oog hebt terwijl dat niet het geval is. Dit staat bekend als “vreemd lichaamsgevoel” en het is een van de belangrijkste symptomen van droge ogen.

Knipperen

Begin eerst met een paar keer knipperen. Hoewel het minimaal lijkt, verspreidt het knipperen tranen over het oppervlak van je oogbal en kan het helpen bij het verwijderen van wat er ook maar in zit. Bij het dragen van contactlenzen kan het helpen om ze te verwijderen en opnieuw schoon te maken. 

Spoelen

Mocht het knipperen niet hebben gewerkt, dan kun je het voorzichtig gaan spoelen. Pak een schoon glas met kraanwater (je kunt het eerst ook koken en dan laten afkoelen). Laat het water voorzichtig in je oog druppelen en blijf na elke druppel goed knipperen. Dit kan ook tijdens het douchen. Ga onder een zachte stroom staan en probeer je ogen op te houden, zodat het water in het oog vloeit.

Als je hierna nog steeds het gevoel hebt dat er iets in je oog zit, raadpleeg dan een dokter.

Bron: SELF | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook