Goed voor je carrière en je privéleven, en stiekem veel leuker dan je denkt: smalltalk. Maar we lijken de kunst van het kletspraatje in dit digitale tijdperk een beetje te verleren, daarom 4 tips.
1. Je bent niet de enige
Onlangs lanceerden ze bij taxiservice Uber de ‘Stille modus’. Door deze in de app aan te vinken, is het duidelijk voor de chauffeur in kwestie dat je geen zin hebt in kletspraatjes. Lekker in je boek lezen dus, in plaats van geforceerde gesprekken over het weer. Soms is dat best even lekker, want altijd en overal smalltalken kost bakken met energie. Zeker voor wie er geen talent voor heeft. We zijn de kunst van het kletsen sowieso een beetje verleerd.
Communicatietrainer Iris Posthouwer zag dat veel mensen hiermee worstelen en besloot er, samen met Liz Luyben, het boek Smalltalk survival over te schrijven: "Sommige mensen zijn er van nature goed in, die smalltalken zonder dat je het doorhebt. Maar iedereen kan het leren, of er in ieder geval béter in worden. Je hebt er ook niks aan om vol te houden dat je het niet kunt. Smalltalk is overal en het is sociale smeerolie, zeker in zakelijke gesprekken. Bovendien heeft het ook veel leuke kanten."
Lees ook: Zo word je een pro in netwerken en contacten onderhouden
2. Wees (niet te) voorzichtig
Politieke discussies, opmerkingen die als racistisch kunnen worden ervaren, iemands salaris... er zijn een aantal onderwerpen, waarvan zo’n beetje iedereen wel weet dat je ze tijdens het gemiddelde casual gesprek beter kunt vermijden. Wat overigens niet wil zeggen dat smalltalk altijd oppervlakkig is. Iets van jezelf laten zien kan juist mooie gesprekken opleveren. Misschien is die zwijgzame man van de P&O-afdeling in het weekend wel met dezelfde hobby bezig als jij, of kun je met een pleidooi voor je vegan levensstijl een notoire vleeseter inspireren. Daar kom je nooit achter als je bang blijft om onderwerpen aan te snijden waar je de mening van de ander niet over weet.
3. Durf in te breken
Communicatietrainer Posthouwer: "Kom je ergens binnen waar iedereen elkaar al lijkt te kennen, dan vindt bijna iedereen het moeilijk om een gesprek aan te gaan. Die kennis alleen al kan het inbreken bij een groepje minder eng maken. Je kunt het ook benoemen en zeggen: ‘Hoi, ik kom even bij jullie staan hoor, want ik ken verder niemand’. Mijn favoriete tactiek is de tweetrapsraket. Daarbij creëer je eerst een klein contactmoment, zoals vragen waar de wc is, een compliment over een mooie handtas of de vraag of iemand bij de koffiecorner iets aangeeft. Vervolgens ga je ieder je eigen weg. Daarna is het veel makkelijker om weer contact te zoeken met deze persoon. Dit komt omdat je je dan minder een vreemde voelt. CIA-agenten passen deze tactiek trouwens ook toe: ze noemen het the bump en botsen vaak letterlijk tegen iemand op, om dat eerste schrikmoment van de confrontatie uit de weg te ruimen."
4. Bereid je voor, maar met mate
Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om het smalltalken minder eng te maken. Heb je vooral moeite met het inbreken bij gesprekken, dan is het misschien een goed idee om wat eerder te arriveren op een feestje of vergadering: zo kun je zelf acclimatiseren, nog voordat er allerlei groepjes zijn gevormd. En het kan fijn zijn om vaste oneliners te hebben waarbij je je zekerder voelt: de ander heeft toch geen idee dat je die in ieder gesprek gebruikt.
Posthouwer bouwde, na het schrijven van haar boek, een haat-liefdeverhouding op met het voorbereiden van gesprekken: "Soms spreek ik mensen die duidelijk een heel verhaal in hun hoofd hebben en dat precíes zo willen vertellen. Dat pik je op als toehoorder, het voelt geforceerd. Bovendien maak je het lastiger om te luisteren naar de ander en daar op in te spelen, omdat je zo gefocust bent op je eigen verhaal." Wel is ze van mening dat het goed is om een aantal onderwerpen achter de hand te houden waar je veel van weet, voor als het gesprek stilvalt. Of dat nou je Netflix-obsessie is ("Heb je het laatste seizoen van Stranger things al gezien?") of een vreemde taal die je aan het leren bent. Dit voorkomt ook dat je belandt bij clichés zoals het weer of iemands weekendplannen.
Meer lezen? In het november issue van Marie Claire staat het hele verhaal, met nog vijf extra tips en redenen waarom je vandaag nog moet beginnen.
- Sara Madou
- Jason Lloyd-Evans