Waarom je nooit je schoenen aan moet houden in huis

Blijkt uit onderzoek.

Lees ook

Houd jij ook altijd je schoenen aan in huis? Volgens een onderzoek zou je die gewoonte zo snel mogelijk moeten afleren. Want: zitten ze onder de bacteriën

Bacteriën 

Uit een studie van de Universiteit van Arizona is gebleken dat er gemiddeld 421.000 bacteriën op je schoenen zitten, met negen verschillende bacteriestammen. Deze omvatten E coli, die darminfecties, diarree en in bepaalde gevallen zelfs hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Serratia ficaria, die ademhalingsinfecties veroorzaakt en klebsiella pneumoniae, die urineweginfecties kan veroorzaken. Natuurlijk gebeurt dit alleen in de ernstige gevallen, maar het is geen fijn idee dat je dat je huis in brengt.

Lees ook: Wat je blijkbaar eerst moet doen voordat je een avocado eet

Uitwerpselen

Dagelijks loop je door dingen als de uitwerpselen van vogels, katten en honden heen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan openbare toiletten. Dit zijn allemaal bronnen voor de E coli bacterie. Het unieke aan het schoenmilieu is dat andere dingen waar je op loopt, zoals bladeren en gras, kunnen dienen als voedsel voor de bacteriën. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwaardige ziektekiemen.

Giftige stoffen 

En als dat niet genoeg was om je over te halen, moet je je ook zorgen maken over giftige stoffen. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat er giftige stoffen zitten in geasfalteerde wegen die zijn afgedekt met col-teer. De stofdeeltjes die zich hechten aan je schoenen kunnen het risico op het krijgen van kanker verhogen. 

Tijd dus om pantoffels te kopen en je schoenen lekker in de gang te laten staan. Enne, zo blijft je vloer of tapijt ook een stuk langer schoon.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook