Slapeloosheid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Volgens een neuroloog.

Heb je ook wel eens een nacht doorgebracht dat je alleen maar lag te draaien en naar het plafond zat te staren? Je bent niet de enige die kampt met slapeloosheid

Melatonine 

Niet in slaap kunnen vallen of aan één stuk door kunnen slapen, is een gemeenschappelijk probleem. Maar volgens Dr. Rahul Jandial, een hersenchirurg en neurowetenschapper, weten veel mensen eigenlijk niet zoveel over slaap. 

“Iedereen denkt dat melatonine verantwoordelijk is voor je slaappatroon, maar dat is niet waar”, vertelt hij. “Een goede nachtrust is eigenlijk gebaseerd op een biologisch ritme: planten, dieren en natuur – we zijn er allemaal op afgestemd. We leven op een planeet die een dag en een nacht heeft, ons lichaam zou daarmee in harmonie moeten zijn. Als je slapeloosheid ervaart, is je lichaam dit dus niet.”

Lees ook: Altijd wakker midden in de nacht? Zo val je weer in slaap 

Moderne wereld

De moderne wereld (hallo, telefoonschermen) kan gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor je gebrek aan slaap. Als je ’s nachts naar Netflix kijkt op je laptop, dan krijg je te maken met blauwlicht en dat kan ervoor zorgen dat je daarna niet kunt slapen. 

“Als het donker is, zowel binnen als buiten, geeft dit een signaal naar je hersenen af. Dit signaal zorgt ervoor dat je moe wordt. Kijk je voor het slapen gaan nog televisie of op je telefoon, dan kan dit ervoor zorgen dat je nachtpatroon wordt verstoord. Waardoor je dus moeilijker in slaap valt”, legt dr. Jandial uit. 

Ritme

Hoe je een goede nachtrust krijgt volgens de wetenschapper? “Allereerst, zorg ervoor dat je klaar bent om echt naar bed te gaan. Als je graag een boek leest, investeer dan in een nachtlampje in plaats jezelf telkens door de kamer te slepen om het licht weer uit te schakelen. Ga daarnaast ook elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed, dit helpt je lichaam om in het ritme te komen.”

Kom je echt moeilijk in slaap? Probeer dan wat achtergrondmuziek. Dit zorgt ervoor dat de hersenen een beetje zijn afgeleid, waardoor je je meer kunt ontspannen. “Als je na 60 minuten nog wakker bent, sta dan op en doe een half uur lang iets – zoals opruimen. Probeer daarna weer te slapen. Het is belangrijk om niet in een vicieuze cirkel te vallen”, aldus dr. Jandial. 

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws