5 redenen waarom je het altijd koud hebt

Brrr.

Het is normaal dat je het koud hebt als je in de winter naar buiten gaat of als de airco de hele dag aanstaat. Maar als je het heel de tijd koud hebt, zonder dat daar een reden voor lijkt te zijn, vraag je je misschien af of dat een teken is dat er iets anders met je lichaam aan de hand is. 

1. Koude-intolerantie 

Er zijn mensen die het gewoon de hele tijd koud hebben. Dit noemen artsen koude-intolerantie en is meestal geen teken van iets ernstigs. Het is waar, dat bepaalde gezondheidsaandoeningen koude-intolerantie kunnen veroorzaken. Echter, gaat dit vaak samen met andere opvallende symptomen.

Lees ook: Hangry? Dit gebeurt er blijkbaar met je lichaam

2. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier niet voldoende hormonen produceert die je stofwisseling goed reguleren. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, waarvan de meest voorkomende de ziekte van Hashimoto is (valt je schildklier aan). Aangezien een langzame schildklier een heleboel stofwisselingsfuncties beïnvloedt, kan hypothyreoïdie een breed aantal symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, onbedoelde gewichtstoename, constipatie, droge huid, dunner wordend haar, een depressieve stemming, zware of onregelmatige menstruatie en een verhoogde gevoeligheid voor kou.

3. Bloedarmoede

Bloedarmoede is een bloedziekte die optreedt wanneer je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, te veel rode bloedcellen vernietigt of te veel bloed verliest om de een of andere reden. Dit leidt tot minder circulatie naar je ledematen, waardoor je je kouder voelt, vooral in je handen en voeten. Andere gemeenschappelijke bloedarmoedesymptomen omvatten zwakheid, moeheid, een onregelmatige hartslag, een lichtere huid, borstpijn, en hoofdpijn.

4. Ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een aandoening die ervoor zorgt dat je ledematen koud worden, verkleuren (zoals rood of blauw), verdoofd en zelfs pijnlijk worden wanneer je bij koude temperaturen of stress buiten bent. Het gebeurt omdat je bloedvaten vernauwen. Komt meestal in de vingers en tenen voor, maar het kan ook voorkomen in de neus, lippen, oren en tepels. Normaal gesproken krijgen mensen met de ziekte van Raynaud alleen de symptomen als ze in aanraking komen met de kou. Het is eigenlijk een normale reactie voor je bloedvaten om te vernauwen in de kou, maar bij Raynaud gebeurt het te snel of te heftig.

5. Afgevallen

Je lichaam gebruikt vet om warmte te besparen, dus het is logisch dat als je een lager lichaamsgewicht hebt, je het sneller koud hebt. Het is ook niet ongebruikelijk om gevoeliger te worden voor de kou nadat je lichaamsgewicht afneemt. Ook als je gewichtsverlies is verbonden met het eten van te weinig calorieën dan kan dit leiden tot een vertraagde stofwisseling. Hierdoor werkt je temperatuurregeling niet zo efficiënt als gewoonlijk. 

Bron: SELF | Beeld: Bridget Jones Diary

Laatste nieuws