De do’s en don’ts als je een andere ‘liefdestaal’ spreekt dan je partner

Jullie kunnen onbewust onbegrip creëren.

Leuk, dat hij voor je gekookt heeft, maar wat jij nou juist nodig hebt is een arm om je heen. Soms lijkt het wel of jullie elkaars taal niet spreken… Gelukkig is daar vrij makkelijk wat aan te doen. We hebben zes do’s en don’ts voor je op een rij gezet. 

1. Stop met het projecteren van je eigen instinct op je partner

Wat jij normaal vindt, hoeft je partner niet vanzelfsprekend te vinden. Leg dus uit wat je nodig hebt, niet in de verwijtende vorm, maar bijvoorbeeld zo: ‘Ik zou het heel fijn vinden om vanavond alleen met jou naar een film te kijken, omdat ik het gevoel heb dat we de laatste tijd een beetje langs elkaar leven en ik quality-time samen heel erg belangrijk vind’. 

Lees ook: 5 Tekenen dat je de verkeerde persoon datet

2. Stop met het geven van kritiek 

Niets is erger dan de hele dag bekritiseerd worden. Het idee dat je geen goed meer kunt doen en naar andermans pijpen moet dansen, daar knapt geen relatie van op. Mag je dan helemaal niet meer zeggen wat je dwarszit? Jawel, maar verpak het als positieve feedback, gericht op het gedrag van de persoon en niet op de persoon zelf. 

3. Stop met je rare dingen in het hoofd te halen

Een partner die driemaal per week weg is, hoeft nog niet vreemd te gaan. We kampen met allerlei hersenspinsels, vaak ingegeven door onze angsten vanuit het peuterbrein (verwijten, negeren en vermijden zijn de favoriete strategieën van ons kinderachtige peuterbrein). Roep jezelf tot de orde, zie de dingen voor wat ze zijn en laat je niet leiden door spookbeelden. 

4. Ga ervan uit dat je je partner niet kent 

Je kent jezelf en je eigen drijfveren niet eens voor 100 procent, dus laat staan die van je partner. Ook al wil ons peuterbrein ons graag het tegendeel laten geloven (controle). Het is daarom goed om nieuwsgierig te blijven, elkaar vragen te blijven stellen. Hoe zie jij dit? Hoe denk jij daarover? Happy koppels zijn koppels die elkaar willen blijven ontdekken. 

5. Stop met tijdens vriendinnenavondjes de hele tijd over je partner te klagen

Door alles te benoemen wat niet deugt, laait het ongenoegen alleen maar op. Begin eens te vertellen wat er wél zo leuk aan hem is. 

6. Wil je iets bespreekbaar maken, kies er dan een geschikt moment voor

Zie je dat je partner moe is, van alles aan zijn hoofd heeft of zitten er twee gillende kinderen aan tafel? Parkeer je probleem even. Als je het nu bespreekt, is de kans groot dat je niet het gewenste antwoord krijgt. Timing is alles! 

Bron: Natasje Bijl

Laatste nieuws